Hírek

2005.03.04. 00:00

Vízumszigorítást sürgetnek

Toronyi A.

A közelmúlt német vízumbotránya ráirányította az EU-veze-tés figyelmét az utasforgalom ellenőrzésének hiányosságaira. Joschka Fischer külügyminiszternek kis híján állásába került a beutazási kérelmek nagyvonalú kezelése. Főként Ukrajnából érkeztek sokan úgynevezett „védőútlevéllel”, közöttük jó néhány bűnöző. S ha már sikerült bejutniuk
a schengeni területre, további határellenőrzés nélkül továbbállhattak valamelyik más uniós országba.
Brüsszel először mérsékelt fejcsóválással reagált a német vízumpolitika lazaságaira, nemrég azonban az Európai Bizottság illetékes biztosa, Franco Frattini kilátásba helyezte az „alapos vizsgálatot”.
Ám nem csupán Németország marasztalható el a hiányosságokért. Spanyolországba is tömegesen érkeznek illegális bevándorlók, s Madrid nemrég tervbe vette egymillió jövevény törvé-nyesítését. Ráadásul erről nem tájékoztatta hivatalosan az EU-partnerországokat.
Közben a német vízumbotrány újabb hullámokat kavart. A külügyminiszter után Otto Schily belügyminisztert is bírálni kezdték, mert „nem tett semmit” a hazájába özönlő külföldiek ellenőrzése céljából. Schily a napokban ellentámadásba lendült. Magabiztosan kijelentette: a Németországgal szembeni vizsgálat semmilyen szabálytalanságot nem fog feltárni. Másrészt azzal a javaslattal állt elő, hogy a közösség országai alakítsanak ki egy úgynevezett előrejelző információs rendszert. Szerinte elektronikus adatbázist kell létrehozni, amely rögzítené azok ujjlenyomatát és fényképét, akiknek a vízumkérelmét az EU-ban elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!