Hírek

2005.04.18. 06:05

A tiltás ellenére ismét találtak azbesztterméket

Lakossági tájékoztató kiadványt jelentet meg a környezetvédelmi tárca az azbeszt ártalmairól, mert újabb hírek érkeztek a tiltott anyagból készült termékek megjelenéséről – áll a Világgazdaságban. Idén már teljeskörűen tilos az azbesztet tartalmazó termékek forgalmazása, amelynek a gyártók és forgalmazók többsége eleget is tesz.

(bm)

A minisztériumhoz érkezett legújabb hírek szerint azonban a közelmúltban egyes szomszédos, nem EU-tag országokból szállított építőanyagok közt újfent találtak azbesztet tartalmazó anyagokat. Hullám- és síkpalát szállítanak hozzánk, s jóval a piaci ár alatt értékesítik ezeket elsősorban kispénzűeknek. A tárca ezért azt kéri a lakosságtól, hogy vásárlás előtt keressék az azbesztmentességet igazoló jelölést, vagy kérjék el a tanúsító dokumentumokat.

Noha építőanyagként és szigetelésre széles körben használt azbesztet 1984 óta tilos alkalmazni, az országban még most is 237 ezer négyzetméter felület vár arra, hogy mentesítsék a súlyosan rákkeltő anyagtól. Ennek összköltsége egy három évvel ezelőtti felmérés alapján elérheti a 14 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!