Hírek

2005.04.15. 00:00

A vásárláson hatalmasat bukhatunk

Eddig „csak” az önkormányzatokkal kellett a külterületeken építkezni vágyóknak vitatkozni. A jövőben azonban a városvezetők kezét is jobban megkötik majd a szabályok.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="223"] Szelik Attila (28) abban a hiszemben vett telket Budaörsön, hogy ott családi háza lesz. Tévedett. Most albérletet fizet feleségével.
[/caption]A külterületi telkek sokkal olcsóbbak, mint a belterületiek, így a tulajdonosok átminősítés esetén nagy haszonra tehetnek szert. Számolni kell azonban azzal is, hogy óriási hátránnyal jár, ha mégis külterületi marad a telek. Csekély az esélye például annak, hogy az önkormányzat a közelben kiépítse a víz-, villany-, gázvezetéket, illetve a szennyvízcsatornát, amihez saját házuk vezetékeivel csatlakozhatnak. Nem szólva az üdülőterületen fizetendő külön adóról, és arról, hogy az itt élők a város többi polgárával nem azonos jogokkal és esélyekkel igényelhetik a helyi óvodai, iskolai, egészségügyi szolgáltatásokat sem.
Mindezt már Szelik Attila (28) panaszolja, aki feleségével együtt pórul járt. Őket állítólag megnyugtatták: adják csak el egészen nyugodtan a szülőktől kapott garzont, és árából vegyék meg a kiszemelt telket, mert hamarosan belterületté minősítik át. Majd a készülő rendezési terv kapcsán a napokban tartott lakossági fórumon egyszercsak döbbenten szembesültek vele, hogy a hivatali elképzelés szerint üdülőövezet marad a terület.
A legnagyobb érvágás azonban számukra valószínűleg az, hogy ezzel szertefoszlik építkezési álmuk. Ugyanis az üdülőövezetben építendő ingatlanhoz nem járnak a Fészekrakó program állami kedvezményei.
Ha mintegy két hét múlva elfogadja a parlament az agglomerációs törvényt, akkor a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhetnek a főváros vonzáskörzetében élő telektulajdonosok. Ugyanis a Budapest körüli, nagy kiterjedésű erdőgazdálkodási és mezőgazdasági területeket a törvény zöldövezetté nyilvánítja, amit érintetlenül kell hagyni. Így Szelik Attilának és sorstársainak mintegy nyolcvan településen már nem lesz elegendő, ha a helyi vezetést győzködik.

Eltérőek a vélemények, ezért legyünk óvatosak!

A polgármesterek és a képviselők szerint az új agglomerációs törvény a kötelező előírásaival kiveszi kezükből az önálló döntés lehetőségét. Az előterjesztő Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal viszont más véleményen van. Szerintük továbbra is a térségben lévő településeknek kell meghatározniuk a terület felhasználására, az építésre és létesítésre vonatkozó helyi szabályokat. Ebben a helyzetben azonban jobb az elővigyázatosság.

A telek árát számos tényező befolyásolja

1. Mennyire keresett a hely.

1. Milyen hatósági előírások vonatkoznak a beépíthetőségre: a korlát csökkenti az árat.

2. Van-e közmű, telefonvonal, utak, tömegközlekedés.

3. Milyen közel vannak a szomszédok.

4. Milyen távlati fejlesztéseket terveznek a környéken: lakópark, irodák, ipari és kereskedelmi létesítmények, stb.

5. Mennyi a szabadon értékesíthető terület még a környéken.

6. Milyen helyi adók terhelik a leendő létesítményeket.

Kaszás Erzsébet Eltérőek a vélemények, ezért legyünk óvatosak! A polgármesterek és a képviselők szerint az új agglomerációs törvény a kötelező előírásaival kiveszi kezükből az önálló döntés lehetőségét. Az előterjesztő Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal viszont más véleményen van. Szerintük továbbra is a térségben lévő településeknek kell meghatározniuk a terület felhasználására, az építésre és létesítésre vonatkozó helyi szabályokat. Ebben a helyzetben azonban jobb az elővigyázatosság. A telek árát számos tényező befolyásolja 1. Mennyire keresett a hely.

1. Milyen hatósági előírások vonatkoznak a beépíthetőségre: a korlát csökkenti az árat.

2. Van-e közmű, telefonvonal, utak, tömegközlekedés.

3. Milyen közel vannak a szomszédok.

4. Milyen távlati fejlesztéseket terveznek a környéken: lakópark, irodák, ipari és kereskedelmi létesítmények, stb.

5. Mennyi a szabadon értékesíthető terület még a környéken.

6. Milyen helyi adók terhelik a leendő létesítményeket. Szelik Attila (28) abban a hiszemben vett telket Budaörsön, hogy ott családi háza lesz. Tévedett. Most albérletet fizet feleségével. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!