Hírek

2005.04.15. 00:00

Államfőjelölés: ki nyer ma?

Szili Katalin nagy fölénynyel vezet abban a közvélemény-kutatásban, amelyet tegnap készítettünk a kongresszusi küldöttek tíz százalékának körében.

BAMA

Biztos támogatottságot tudhat maga mögött Szili Katalin házelnök az államfőjelölő MSZP-kongresszus küldötteinek körében. Legalábbis ezt támasztja alá a részt vevők tíz százalékát lefedő közvélemény-kutatásunk.

A nyolc megyei és a fővárosi válaszadók 78,5 százaléka egyedül az Országgyűlés elnökét látná szívesen államfőként. Tovább erősítheti pozícióit azok soraiból is, akik nem utasítják el, de mást is hajlandók megszavazni. Ez a tábor 19,5 százalékos, s ők azt közölték, a kérdésben ma döntenek majd. Az összes megkérdezettnek csak két százaléka utasította el Szilit. Ők Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert és Glatz Ferencet, az Akadémia egykori elnökét támogatják. Arra a kérdésünkre, miszerint osztják-e Toller László véleményét arról, hogy a párt gyengesége lenne, ha az MSZP kihátrálna Szili mögül, a küldöttek többsége (64 százalék) igennel felelt. A válaszadók 28,5 százaléka ezzel ellentétes álláspontot képviselt, míg 7,5 százalékuk csupán részben tartotta elfogadhatónak Toller vélekedését.

Ismert, hogy az államfőjelölés ügyében a koalíció pártjai sajátságos álláspontra helyezkedtek. Röviddel azután, hogy Szili Katalin bejelentette indulási szándékát, az SZDSZ a szocialisták tudomására hozta: semmiképpen nem támogatnak pártpolitikust. Az áldatlan erőfitogtatás a külső szemlélőknek már-már komikusnak tűnt. E hét szerdáján kiderült: az MSZP Szilit, Glatz Ferencet, Horn Gyulát és Bárándy Pétert ajánlja a mai kongresszus figyelmébe, míg az SZDSZ közülük Glatzot és Bárándyt tartja elfogadhatónak. Ma estére mindenesetre okosabbak leszünk.

Gyurcsány véleménye az államfőjelölésről

A kormányfő az államfőjelölésről tegnap a következőket mondta: „Az első, hogy a választással erősödjék az alkotmányos berendezkedés. A második, hogy ne gyengüljön, hanem erősödjék a koalíciós kormányzás. A harmadik: a pártpolitikai felelősség”. Majd kérte: „legyenek tekintettel a koalíciós kormányzással kapcsolatos közös felelősségünkre”.

Gyurcsány véleménye az államfőjelölésről A kormányfő az államfőjelölésről tegnap a következőket mondta: „Az első, hogy a választással erősödjék az alkotmányos berendezkedés. A második, hogy ne gyengüljön, hanem erősödjék a koalíciós kormányzás. A harmadik: a pártpolitikai felelősség”. Majd kérte: „legyenek tekintettel a koalíciós kormányzással kapcsolatos közös felelősségünkre”. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!