Hírek

2005.04.21. 00:00

Belebetegszünk a zajba

Mintazajtérkép készült a főváros V. kerületére és a Budaörs melletti M7-es vonzáskörzetére. A Belváros lakóit érő zajártalom messze túllépi a megengedett értéket.

Rados Virág

– Anyukámnak szívinfarktusa volt – sóhajt a tizennégy éves Miklós Júlia. – Talán, ha nyugodtabb helyen lakhatnánk, ez nem történt volna meg. Féltem őt.

A kislány a Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola tanulója. Aggodalmát akkor mondja el, amikor megtudja: egy tegnapi tájékoztatón elhangzott, hogy bele lehet betegedni a zajba. Szívproblémákat, hormonális és keringési zavarokat, magas vérnyomást okozhat a szünet nélküli ártalom. Mindezt Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára mondta el. A tárca most mintazajtérképet készíttetett. Az Európai Unió irányelvei szerint 2007-re kell megalkotni a véglegeseket, 2008-ra pedig az intézkedési terveket. A nagyvárosokra, s azok környékére, a nagyforgalmú közutakra, vasutakra és repülőterekre.

– A főváros egész közlekedését át kell gondolni – mondja Bite Pál, a térképet készítő egyik környezetvédelmi szakember.

A gyerekekenek van ötletük. – Mi kitiltanánk a kamionokat, és hétvégére az autókat is – mondja Júlia és Hraskó Eszter (13). – Több autómentes nap is kellene.

Csonka Pici félti a nagyit

Az a baj, hogy ez patthelyzet. Nagyon nehéz lenne itt zajkorlátozást bevezetni. Talán azt kellene elérni, hogy legalább bizonyos órákban csend legyen. Hálát adok Istennek, hogy én a Naphegyen lakhatok. A nagymamám viszont a Belváros határán, a Rákóczi úton él. Szegényke szenved a zajtól eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!