Hírek

2005.04.14. 00:00

Fischer bosszúja

Egyre magasabbra csap a német vízumbotrány. A lapok szerint Joschka Fischer külügyminiszter visszahívja az őt bíráló genfi nagykövetét.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A német diplomáciai kar egy része fellázadt Joschka Fischer ellen
[/caption]A személyzet hiánya, a korrupció és a bűnöző munkatársak vezettek ahhoz, hogy nemcsak Ukrajnában, hanem a koszovói Pris-tinában is különösebb vizsgálat nélkül állítottak ki ezresével az elmúlt években német beutazási engedélyeket – írja a Die Welt. A lap a berlini külügyminisztérium belső vizsgálatáról szóló jelentésre hivatkozik. Eszerint a tiranai nagykövetség kirendeltsége „nagyvonalúan bánt” a vízumokkal. Minden vizsgálat nélkül ütötték az útlevelekbe a pecsétet, miközben a benyújtott „meghívólevelek” teljességgel hiteltelenek voltak. A kijevi és a tiranai nagykövetségek előtt bűnöző csoportok áldatlan helyzeteket teremtettek, ezért a tisztviselők érdekeltek voltak az ügyintézési határidő lerövidítésében. A várakozási idő csökkentésének 2004 közepén háromezer euró (több mint hétszázezer forint) volt a „nem hivatalos” ára.
Joschka Fischer külügyminiszter visszautasította a német sajtó vádjait, amelyek szerint a visszaélések azt követően is folytatódtak, hogy tudomást szerzett róluk. Fischer ugyanakkor halogatja, hogy megjelenjen a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt. Az ügy a kancellári hivatalt is elérte, mert annak idején értesültek a botrányos helyzetről, de az újságok állítása szerint hallgattak, és nem tettek semmit.
Németország svájci nagykövete vezetésével fellázadt a német diplomáciai kar egy része. Frank Elbét, a genfi nagykövetet most a külügyminiszter le akarja váltani. A Leipziger Volkszeitung értesülése szerint már Horst Köhler szövetségi elnök asztalán van a levél, amelyben Fischer a diplomata fölmentését kezdeményezi.

Gyulay Zoltán A német diplomáciai kar egy része fellázadt Joschka Fischer ellen -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!