Hírek

2005.04.02. 07:48

Fontos taccs, pontos fejes

Gyors, technikás, labdabiztos védő volt, mégis a támadó futballt kedvelte Kereki Zoltán. Nem véletlen, hogy a bajnokságban ötven, a válogatottban hét gólt szerzett.

Malonyai Péter

A legemlékezetesebbet 1977 áprilisában, a Szovjetunió ellen. Ez volt az a mérkőzés, amely előtt Biszku MSZMP KB-titkár azzal nyugtatta meg a játékosokat, hogy a politikát bízzák csak Kádár és Brezsnyev elvtársra, ők futballozzanak és nyerjenek.

– Telt ház, fölfokozott várakozás, ősi ellenfél, világbajnoki selejtező, minden adott volt egy nagy meccshez – kezdi. – És az is lett belőle. Nyertünk, az én szerencsés gólommal alakult kettő-nullra. Kellett a szerencse, mert csak annyi tudatosság volt az akcióban, hogy tudtuk, mekkorát dob Pusztai Laci. Most is ezt tette. Én a tizenhatosról indultam, Asztapovszkij kapus a gólvonalról, ő megtorpant, én nem, át is fejeltem fölötte a labdát.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a korábbi meccseken Baróti kapitány semmit nem bízott a véletlenre, nem engedte, hogy Pusztai taccsot dobjon, mintha megérezte volna, hogy jó lesz még valamire a tudománya.
Kereki Ausztriában is gólerős volt, mi több, egy különleges rekord fűződik a nevéhez. – A Sturm Graz ellen játszottunk az Innsbruckkal, öt-nullra nyertünk, én pedig az ötödik és a tizenötödik perc között három gólt fejeltem. Mesterhármas tíz perc alatt, ráadásul fejjel… Erre büszke vagyok. Mellesleg a graziaknál Szokolai Laci is játszott, de az istennek sem akar emlékezni erre az esetre… Azt persze mindig fölemlegeti, amikor ők nyertek kettő-nullra, és mind a két gólt ő lőtte. Még az sem érdekli, hogy azon a meccsen nem én fogtam…

Kereki Zoltán

Született: 1953. július 13.

Klubjai: Körmend (1971–73), Haladás (1973–79), ZTE (1979–84), Wacker Innsbruck (osztrák, 1984–86).

Legjobb eredményei: utánpótlás Eb-ezüstérem (1976), világbajnoki részvétel (1978),

válogatottság/gól: 37/7, magyar kupadöntő (1975).

NB I-es mérkőzés/gól: 315/50.

Budapest, 1977. április 30.

Magyarország–Szovjetunió 2-1 (1-0). Világbajnoki selejtező. Népstadion, 70 ezer néző.

vezette: Aldinger (nyugatnémet).

Magyarország: Gujdár – Martos, Bálint, Kereki, Tóth J. – Nyilasi (Töröki P., 51.), Pintér, Zombori – Pusztai, Kovács I., Várady (Fazekas, 80.)

Szovjetunió: Asztapovszkij – Kruglov (Troskin, 32.), Hincsagasvili, Bajsakov, Lovcsev – Konykov, Burjak, Minajev, Dolmatov (Kipiani, 60.) – Fjodorov, Blohin.

Gólok: Nyilasi (44.), Kereki (66.), Kipiani (89.)

vezette: Aldinger (nyugatnémet). Magyarország: Gujdár – Martos, Bálint, Kereki, Tóth J. – Nyilasi (Töröki P., 51.), Pintér, Zombori – Pusztai, Kovács I., Várady (Fazekas, 80.)

Szovjetunió: Asztapovszkij – Kruglov (Troskin, 32.), Hincsagasvili, Bajsakov, Lovcsev – Konykov, Burjak, Minajev, Dolmatov (Kipiani, 60.) – Fjodorov, Blohin.

Gólok: Nyilasi (44.), Kereki (66.), Kipiani (89.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!