Hírek

2005.04.09. 00:00

Gyilkosságot sejt a szóvivő

Garamvölgyi László nyomozásba kezdett. A szóvivő az anyák megmentőjeként ismertté vált professzor halálát vizsgálja.

Nagy Eszter Dóra

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője legutóbb József Attila halálesetéről bizonyította be, hogy a költő nem öngyilkos lett, hanem baleset érte. Garamvölgyi lapunknak azt mondta, új könyvön dolgozik, de munkája saját bevallása szerint még gyerekcipőben jár. A szóvivő az anyák megmentőjeként híressé vált Semmelweis Ignác halálát vizsgálja. Azt próbálja bebizonyítani, hogy az orvos nem vérmérgezésben hunyt el, mint ahogy az az életrajzából kiderül, hanem gyilkosság áldozata lett.

Garamvölgyi egy fotóstól hallott először Semmelweis különös halálesetéről. Elkezdett nyomozni, az orvos életét jól ismerő kutatók pedig készségesen segítettek neki. Így derült ki, hogy az 1865-ben elhunyt professzor boncolási jegyzőkönyvét nem selejtezték le. Garamvölgyi most arra vár, hogy megkapja a dokumentumokat, amelyek reményei szerint igazolják feltevését. Úgy tudni, a jegyzőkönyv tartalmazza, hogy több ütésnyom, sérülés volt Semmelweis tetemén. Garamvölgyi kutatása alapján az elmebaj miatt Bécsben kezelt doktort halála előtt többször megverték, bezárták, magára hagyták. Ez alapján a szóvivő megpróbálja bebizonyítani, hogy Semmelweis Ignác gyilkosság áldozata lett.

Bebizonyította József Attila balesetét

Garamvölgyi Lászlónak néhány nappal ezelőtt jelent meg József Attila haláláról szóló kötetének bővített kiadása. A könyvben azokat az elemeket vette sorra egy korabeli szemtanú elbeszélése alapján, amelyekkel utólag magyarázták meg az irodalmárok az öngyilkosság okát. Dokumentumokból következtetett arra, hogy csak az akkori hatalom érdeke volt a baleset tényének eltitkolása. Pedig iratok is cáfolják az önkezűséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!