Hírek

2005.04.02. 07:37

Herendi a filmes fővárosban

Az Aranycsirke-díj nem volt olyan elegáns, mint a Los Angeles-i Oscar- díjkiosztó, de legalább a mienk! Herendi Gábor két filmje is a legjobb ötbe került. Haza is ugrott Amerikából az ünnepségre.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="113"] Herendi Gábor az Oscar-gála előtti kis partin februárban
[/caption]Ha az Aranycsirke-díjkiosztó előtt valakinek eszébe jut fogadóirodát nyitni, az ma szegény ember. Ugyanis könnyen megjósolható volt, hogy nem győzhet, nem kaphatja meg az ötvenmilliót más, mint a Kontroll. A díjat nem a rendező, Antal Nimród vette át, hanem a producer, Hutlassa Tamás. A rendező igazoltan volt távol, New Yorkban a Kontroll bemutatóját tartották. A producer is azonnal felkere-kedett a díjkiosztó után, és elrepült a Nagy Almába. Koltai Róbert Legjobb színész díját vastaps fogadta. Hiszen a színész több jelölt filmben is játszott.

Herendi Gábor, akinek két filmje is bekerült az öt legjobb közé, csak az Aranycsirke miatt tért haza Los Angelesből. Tegnap reggel vissza is repült. Nyolc hónapja él a film fővárosában. Nem kalandvágyból utazott ki, csakis a film vonzotta. És persze az angol nyelvet sem árt gyakorolni. – Azt szoktam mondani, olyan volt az indulásom, mint amikor a szegény ember legkisebb fia elindul szerencsét próbálni – meséli Herendi Gábor. – Beiratkoztam az egyik filmes iskolába. Nemcsak filmrendezést okítottak, volt olyan nap, amikor operatőrként, vágóként és világosítóként ügyködtem.

Azáltal, hogy ilyen közegben élt, Herendi megismerkedett filmes szakemberekkel is. Azt nem állítja, hogy holnap már amerikai pénzt szerez a következő filmjéhez, de segítségre mindenképpen számíthat.
Gábor persze filmtervet is dédelget. Párja, Sárközi Andrea Los Angelesben Gábor izgalmas forgatókönyve szinopszisát írja. A rendező arról nemigen akart beszélni, miről szól tervezett filmje. Csak annyit árult el: közép-európai romantikus vígjáték. Nincs kétségbeesve, hogy nem nyerte meg az ötvenmilliót. Első nagyjátékfilmjét, a Valami Amerikát a TV2 támogatta, a Magyar vándornál koprodukciós partnere volt a tévé. Biztos benne, hogy a jövő évben forgatandó filmjéhez is segítséget kap.

Herendi Gábor filmjei

Valami Amerika

Forgatás kezdete: 2001. tavasz

Bemutató: 2002. február 7.

A film költsége: 160 millió Ft

Nézőszám: 536 ezer

Magyar vándor

Forgatás kezdete: 2003. február

Bemutató: 2004. február 5.

A film költsége: 360 millió + marketing

nézőszám: 460 ezer

Miért pont Aranycsirke?

Kézenfekvő a kérdés. Ugyanúgy őzike, kismadár is lehetne a négykilós, 24 karátos aranyban megfürdetett díj. Az RTL Klubon az alaktalan kis figura, a Naná Geszti Péter leleménye. És hát a szöveggyáros, musicalszerző, énekes ötlete az Aranycsirke is. Eleinte csak terv volt, aztán a kereskedelmi tévé, az RTL Klub köré szervezte a filmátadót Geszti. Nos, ezért csirke a díj.

Szilágyi Ágnes Herendi Gábor filmjei Valami Amerika

Forgatás kezdete: 2001. tavasz

Bemutató: 2002. február 7.

A film költsége: 160 millió Ft

Nézőszám: 536 ezer

Magyar vándor

Forgatás kezdete: 2003. február

Bemutató: 2004. február 5.

A film költsége: 360 millió + marketing

nézőszám: 460 ezer Miért pont Aranycsirke? Kézenfekvő a kérdés. Ugyanúgy őzike, kismadár is lehetne a négykilós, 24 karátos aranyban megfürdetett díj. Az RTL Klubon az alaktalan kis figura, a Naná Geszti Péter leleménye. És hát a szöveggyáros, musicalszerző, énekes ötlete az Aranycsirke is. Eleinte csak terv volt, aztán a kereskedelmi tévé, az RTL Klub köré szervezte a filmátadót Geszti. Nos, ezért csirke a díj. Herendi Gábor az Oscar-gála előtti kis partin februárban -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!