Hírek

2005.04.27. 06:16

Molnár rögtön intézkedett

A Reggelben már többször is foglalkoztunk azzal az albertfalvai esettel, amelyben egy egyszerű földhivatali tollvonás miatt elveszítette közel kétszáz háztulajdonos saját telke tulajdonjogát.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="303"] Kocsisné hosszú hónapokig harcolt a helyiek igazáért. Most a politika is a segítségükre sietett.
[/caption]Kétszáz kétkezi munkás kapott házhelyet az albertfalvai Kőműves-telepen az ötvenes években. A kikötés az volt, hogy az építési kölcsönből házat kell rá építeniük. Csak hét végén dolgozhattak. A kölcsönt pontosan kellett fizetni, fegyelmi vétséget a munkahelyen nem követhettek el. Ez volt a feltétel, hogy tényleg az övék legyen a ház. Egyikük unokája a világhálót böngészte egyik éjjel – írtuk meg lapunkban –, amikor egy hirdetésre bukkant.

Ebben saját telkeiket árulta a Kincstári Vagyonigazgatósághoz tartozó Kivig Kft., de úgy, mintha azokon ház sem állna. A böngésző ember azonnal telefonált dr. Kocsisné dr. László Ildikónak: itt valami bűzlik. Kocsisné a véletlen felfedezés után az oknyomozás élére állva keresi közössége igazát, amelyben a sajtó is segíteni fogja. A Tomaj utca, a vasúti sínek és a Kondorosi út által határolt területről van szó. Több hazai televízió és két nyugati lap újságírója is foglalkozott az üggyel, azt feszegetve, vajon EU-s tagállamhoz méltó-e Magyarország jogbiztonsága.

A kis magyar abszurd az eddigiektől eltérően pozitív fordulatot vett a közelmúltban. Molnár Gyula újbudai polgármester, szocialista politikus ugyanis igazságtételt szorgalmaz. Kocsisnénak írott levelében „több intézkedéséről” értesíti a károsultakat. Eszerint Molnár megbízott egy ügyvédi irodát – információnk szerint a Galamb utcai 1-es számút –, hogy készítsen jogi véleményt az ügyletről. Molnár Gyula kifejezetten kéri, hogy az ügyvédek állapítsák meg, milyen módon szerezhetik meg az épületek tulajdonosai az állami tulajdonú telekingatlanok tulajdonjogát.

Kezdetnek ez sem rossz: Újbuda lép az ügyben

Molnár Gyula tudomása szerint az albertfalvai ingatlanok helyzetének rendezése a jogszabályok szerint nem lehetséges. A kerület polgármestereként és a terület országgyűlési képviselőjeként új jogszabály megalkotását kezdeményezi a Parlamentben. Ezzel az ügy megoldódhatna. Az albertfalvai eset példa lehet, mert az országban 2300 hasonló ügyről tudnak.

Izing Antal Kezdetnek ez sem rossz: Újbuda lép az ügyben Molnár Gyula tudomása szerint az albertfalvai ingatlanok helyzetének rendezése a jogszabályok szerint nem lehetséges. A kerület polgármestereként és a terület országgyűlési képviselőjeként új jogszabály megalkotását kezdeményezi a Parlamentben. Ezzel az ügy megoldódhatna. Az albertfalvai eset példa lehet, mert az országban 2300 hasonló ügyről tudnak. Kocsisné hosszú hónapokig harcolt a helyiek igazáért. Most a politika is a segítségükre sietett. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!