Hírek

2005.04.13. 00:00

Szigorítást hoz a szécsényi gyilkosság

Nagy E. D.

Az idén az Országgyűlés elé kerülhet a büntetőeljárási törvény módosítása. A változtatásokat a szécsényi gyermekgyilkosság miatt tervezi az igazságügyi tárca. – Osztom a felháborodást – mondta Petrétei József igazságügy-miniszter a gyerekgyilkos körül kialakult vita kapcsán. A tárcavezetőt a kormányfő kérte fel a büntetőjogszabályok felülvizsgálatára. Az elkövető ugyanis egy olyan fiatalember, akit hasonló esetek miatt már elítéltek. Ám a jogszabályi lehetőségek révén hamarabb szabadult.

Petrétei kérdésünkre azt válaszolta: a tervezet szerint kizárnák a személy elleni erőszakot elkövetőket a tárgyalásról való lemondás kedvezményéből. Vagyis nem használhatnák azt a jogi kiskaput, amelynek révén a büntetés mértéke legfeljebb három év szabadságvesztés lehet. Petrétei a feltételes szabadlábra bocsátásnál  elrendelné, hogy az érintettről szakértői vélemény készüljön. Szigorítanák a pártfogó-felügyelői rendszert is, hogy a feltételesen szabadlábra kerülők ne lehessenek bűnismétlők. Igaz, ezen intézkedések csak addig alkalmazhatók, amíg az illető a büntetését tölti. A miniszter vizsgálja, hogy ezután is megoldható-e az ellenőrzés. A jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

Ügyelni kell a kivételekre

A jogszabályokat lehet módosítani, de a kivételekkel körültekintően kell bánni, mert személy elleni erőszak a könnyű testi sértés is – mondta lapunknak Bárándy Péter. A volt igazságügy-miniszter helyesli a pártfogói rendszer szigorúbb működtetését, de szerinte a rossz emlékű „rendőri felügyelet” nem lehet egy jogállam része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!