Hírek

2005.04.13. 00:00

Vita az erdélyi autópályáról

A bukaresti kormányzat 2005-ben mintegy 150 millió dollárral csökkenti az észak-erdélyi autópálya építésére elkülönített 360 millió dolláros keretet.

Lukács János, Kolozsvár

A beruházás zökkenőmentes folytatásáról már az RMDSZ is lemondott, bár próbál javítani a helyzeten. Nyilatkozatot nyilatkozatra halmoznak a román politikusok az amerikai Bechtel vállalat építkezése ügyében, miután kiderült, nincs rá pénz.

A kormány hivatalosan a dél-erdélyi autópálya megvalósítását látja elsődlegesnek, miközben az RMDSZ ragaszkodik az észak-erdélyi változathoz. Ez utóbbi történelmi nagyvárosok közelében haladna el, a dél-erdélyi viszont jobbára kevésbé lakott vidéken.

Borbély László területrendezési miniszter a tanácskozás után úgy fogalmazott: a futballhoz, a nőkhöz és az autópályához manapság mindenki ért. Az építésért is felelős kormánytisztviselő furcsállja, hogy a politikusok az utóbbi időben egyre sűrűbben nyilatkoznak az észak-erdélyi autópálya megépítésének esélyeiről, és úgy vélte: hiba lenne szembeállítani a két elképzelést.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy vélekedett: szerencsés körülmény, hogy a költségvetésben már előirányzott összeget kell megvédeni, és nem azt kell keresni, honnan lehetne elvonni pénzt az építésre. Mára kiderült: a 2005. évi költségvetésben az észak-erdélyi pálya építésére elkülönített 360 millió dolláros keretet nem sikerül tartani, s most már csak az a kérdés, hogy mennyivel csökkentik azt.

Nyomós érvek szólnak ellene és mellette is

„Az észak-erdélyi autópálya fontos, de nem elsődleges. Akkor lehet majd építeni, ha maradt pénz a dél-erdélyi sztráda megépítése után” – jelentette ki Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök.

„A török kamionok kedvéért nem mondhatunk le Erdély jövőjéről. Ezt meg kell értenie Bukarestnek is, Brüsszelnek is” – mondta Markó Béla RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes.

„A török kamionok kedvéért nem mondhatunk le Erdély jövőjéről. Ezt meg kell értenie Bukarestnek is, Brüsszelnek is” – mondta Markó Béla RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!