Hírek

2005.05.12. 19:56

Fót a gyerekekről híres

A gyermekvárosnak még mindig erőteljes a társadalmi támogatottsága – nyilatkozta a Reggelnek az intézet igazgatója.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="245"] Gyönyörű kisváros, amely a fővárostól mindössze nyolc kilométerre fekszik. Igazi sportközpont is lehetne belőle. A helyiek reménykednek.
[/caption]– Üdvözöljük, Ön a Károlyi István Gyermekközpontot hívta! – mondja egy bájos gyermekhang a fóti telefonközpontban. Üdítő oázis a géphangok szürke világában ez a tiszta hang. A hívó félnek kedve támad újratárcsázni.

Fót a Cserhát nyúlványai és a Pesti síkság találkozásánál terül el. „Desertumként”, vagyis lakatlan pusztaként emlegették a török időkben. Fótot 1808-ban a Károlyi-család vette meg. A fótiak a Károlyi-huszárezredben harcoltak az 1848–49-es magyar forradalomban és szabadságharcban. Kisalagot 1951-ben Fóthoz csatolták, és nagyközségi rangra emelték. A ma már tizenötezer fős település több mint tíz hónapja város, hiszen ezt a rangot 2004. július 1-jén kapta meg.

– A gyermekközpont köszöni szépen, él! Tele vagyunk új tervekkel – mondja boldogan Czikó Benjámin igazgató. – A száznegyven gondozott egyharmada tizennyolc és huszonnégy év közötti fiatal utógondozott. Mindegyikük tanul, miközben nyolc–tíz férőhelyes lakáscsoportokban élnek. Azt mondhatom, hogy a gyermekvárosnak még mindig nagy a társadalmi támogatottsága. Mi pedig az igényekhez alakítjuk tevékenységünket. Nemsokára igény lehet például a beteg gyerekek gyógyítása, összefogva a Magyar Lovasterápiás Szövetséggel.

A Fóti Szabad Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola 1996-ban alakult. A kastély mellett éli mindennapjait a tizenhárom évfolyam. „A kéz, a szív és a fej iskolája”, mert a gyermeket a Waldorf-pedagógia testi, lelki, szellemi egységnek tekinti. Az iskola szabadságra és önálló felelősségtudatra nevel. Ez azt jelenti, hogy a gyermek a pedagógus és a közösség segítségével önmaga jut el mindkét állapothoz. Az iskolában gyakran tartanak előadásokat a Waldorf-módszerről, ahová mindenkit szeretettel várnak. A Waldorf nincs könnyű helyzetben az állami támogatás megszűnése után. A XV. kerületben jótékonysági koncertet tartottak, hogy segítsék az oktatást. Dunakeszi, Fót és Göd társulása nemrégiben hatvankétmillió forintot nyert, amelyből a családsegítést kívánják fejleszteni. Azt tervezik, hogy sokkal több utcai szociális munkást állítanák ki belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!