Hírek

2005.05.21. 00:00

Gigászi szódásüveg épülhet

Szórakoztató- és kulturális központ egy golyóstollban és egy négyemeletes szódásüveg. Ezek a legújabb turistacsalogató ötletek Budapest új látványosságaira.

Rados Virág–Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Elképzeltük, milyen lenne a Lánchíd melletti pesti Duna-szakasz, ha egy szódásüveget építenének fel oda. És akkor még a tollat nem is ábrázoltuk…
[/caption]Hatmillió vendégéjszakát töltöttek a külföldi turisták az elmúlt évben Budapesten. Ez közel hárommillió látogatót jelent. Idén további emelkedéssel számolnak. A magyar főváros ma is vonzó célpontnak számít, őrzi nemzetközi versenyképességét. – Másképp látják a turisták Budapestet, mint az itt lakók – mondta a Reggelnek Rusznák Imre, a főváros turisztikai bizottságának elnöke. Az átlagosan itt töltött két-három nap alatt ugyanis kevésbé tűnnek föl a város árnyoldalai. Rusznák szerint az uniós csatlakozás és a fapados járatok megjelenése kedvezően hatott a területre. – Egyre többen vannak, akik csak egy hétvégére érkeznek hozzánk – mondta. – Ilyenkor megnézik a főbb látványosságokat, felkeresik a szórakozóhelyeket.

A jó eredmények miatt azonban senki nem dőlhet hátra.  A következő öt év feladatait a Horwath Consulting Magyarország Kft. gyűjtötte csokorba, amely cégtársaival elkészítette Budapest 2010-ig szóló turisztikai stratégiáját. – A tanulmány ősszel kerül a közgyűlés elé – mondta Rusznák Imre. – A nyár folyamán még szeretnénk meghallgatni a civil szervezetek javaslatait is. A szakemberek szerint meszsze nem elég a meglévő természeti adottságok és épített vonzerők ápolása. Új, világszínvonalú látványosságokra van szükség. Budapesten az elmúlt hatvanöt évben nem emeltek olyan épületet, amely felkeltette volna világ érdeklődését. – Támogatjuk az új és merész ötleteket – mondta Rusznák. – Már felvetődött olyan elképzelés is, miszerint egy szódásüvegre emlékeztető üvegpalotát kellene felhúzni. A magyar találmány előtt tisztelgő építményben szórakoztató és kulturális központot lehetne kialakítani. Ugyanezt golyóstollal is el lehet képzelni.

A tanulmány szerint a Duna adta lehetőségek sincsenek jelenleg kihasználva. Más országokban óriási népszerűségnek örvend a jachtturizmus. A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a világörökség által is védett nevezetességek bemutatására és az egyedülálló egészségturisztikai adottságok hasznosítására. Szintén gond, hogy a főbb látványosságok környékén hiányoznak az egyszerű, de színvonalas vendéglők, kávézók. Jó példa erre a Hősök tere.

Mindezek mellett elengedhetetlen a városvezetés által ígérgetett beruházások megvalósítása. Nem várhat tovább a repülőtérről bevezető gyorsvasút megépítése. Javítani kell a pályaudvarok környezetén, a nemzetközi hajókikötő állapotán. Az utcai mellékhelyiségek hiánya, az aluljárók minősége, a ki nem adott üzletek lepusztult látványa, a kerékpározási lehetőségek hiánya egyaránt Budapest esélyeit gyengítik.

– Budapest a Duna leglátványosabb szakaszán terül el – mondta Rusznák Imre. – Egyedülálló adottságai miatt jó marketing mellett sem Prágától, sem Bécstől nem kell tartanunk. Össze kell fogni a környező országokkal, és közös programokat kell kialakítani. A külföldi turisták ma már nem táboroznak le hetekre egy-egy országban. Egyszerre több nemzet nevezetességeit keresik fel. Nem azt kell megakadályoznunk, hogy Párágba menjenek, hanem mindent el kell követnünk hogy Budapestre is eljöjjenek.

Inkább tiszta utcát!

Nem rajong a divatépítészetért Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke. Szerinte Budapestnek van elég nevezetessége. Ilyen a páratlan természeti környezet, a több száz gyógyforrás, a török fürdő, a történelmi belváros. Egy golyóstoll- vagy szódásüvegmonstrum ráadásul milliárdokba kerülne. Olcsóbb lenne rendbe tenni például a Mátyás-pince környékét. Szégyen, hogy az oda érkező turistabuszok utasai a magyar főváros utcáira lépve kutyapiszokba, feltöredezett aszfaltba botlanak.

Rados Virág–Kiss Gergely Inkább tiszta utcát! Nem rajong a divatépítészetért Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke. Szerinte Budapestnek van elég nevezetessége. Ilyen a páratlan természeti környezet, a több száz gyógyforrás, a török fürdő, a történelmi belváros. Egy golyóstoll- vagy szódásüvegmonstrum ráadásul milliárdokba kerülne. Olcsóbb lenne rendbe tenni például a Mátyás-pince környékét. Szégyen, hogy az oda érkező turistabuszok utasai a magyar főváros utcáira lépve kutyapiszokba, feltöredezett aszfaltba botlanak. Elképzeltük, milyen lenne a Lánchíd melletti pesti Duna-szakasz, ha egy szódásüveget építenének fel oda. És akkor még a tollat nem is ábrázoltuk… -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!