Hírek

2005.05.25. 00:00

Szégyenfolt a Belvárosban

Töredezett aszfalt, kutyapiszok, betört kirakat, málló vakolat. Budapest sok turisztikai érkezőpontja szánalmas állapotban van. Az illetékesek szokás szerint egymásra mutogatnak.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="303"] A Molnár utcában ez a látvány fogadja a helyieket és a turistákat egyaránt. Ezzel a városképpel nem dicsekedhetnek a vezetők, az biztos.
[/caption]Hullik a vakolat a házakról, némelyik épület már a meztelen téglákat mutogatja. A belvárosi Molnár utca sarkán egy falidobozból elektromos vezetékek meredeznek. Fölöttük rozsdás vascső fut, műanyag üdítőspalackot gyömöszölt mögé valaki. A járókelőkre koszos és üres kirakatok ásítanak, a hepehupás aszfaltot repedések szántják végig. A Mátyás Pince melletti bejáratnál gyűlik a szemét a lábrács alatt. Ez ma a Március 15. tér. Ahova óráról órára nagy buszokkal érkeznek a külföldiek. – Tragikus – mondja egy arra járó asszony, Nepp Gáborné (35). – A házakon a golyólövések is látszanak. Jártam Párizsban, Prágában, ég és föld a különbség.

Kesereg Eltér István is, a Magyar Építész Kamara elnöke. – Szégyen, hogy a főváros legfontosabb turisztikai pontjain katasztrofális állapotok uralkodnak – mondja. - A Halászbástyánál egy elhanyagolt, régi vécé csúfoskodik, a Mátyás-templom mellett pedig egy iszonyú ronda tűzfal, tövében egy rissz-rossz parkkal. Külön tanulmány, hogy mit lát az ember, amikor a Dózsa György-szobor felől megy fel a Várba. - A lift falfirkákkal, a fogadófolyosó tárlói kifakult fotókkal vannak tele. Az Oroszlános udvarra vezető kijáratnál a múltkor hímzett terítőket árultak, háttérben egy Coca-Cola-automatával. A Mátyás-kút vize habos a mocsoktól. A Citadellán pedig összetört vitrinek, régen nem működő távcsövek, rozoga kempingasztalról árusító vásározók láthatók. Az építész Grazot emlegeti, ahol még a legkisebb áruspavilont is a város tervezteti meg. – Én biztos nem holmi grandiózus tervekre dobnám ki a drága pénzt. Először a város érkezőpontjait csináltatnám meg. Az sokkal olcsóbb, és az eredmény is kézzelfoghatóbb.

A szakemberek persze mondják és írják: a környezet állapotán javítani kell. Legalábbis abban a 2010-ig szóló turisztikai tervezetben, amely – mint beszámoltunk róla – nemrég készült el a főváros megbízásából. Más kérdés, hogy a javaslatok megvalósulnak-e. A Fővárosi Közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottságának elnöke szerint ennek a kétszintű önkormányzati törvény a legnagyobb kerékkötője. – A kerületek és a főváros egymásra tologatják a felelősséget – sóhajt Rusznák Imre elnök. – A Március 15. tér kicsi tér nagy problémákkal. Túl sok a gazda. Van ott taxi- és turistabusz-megálló, személyautó-parkoló, szálloda, autóbusz-végállomás. Mindenki a saját érdekeit hajtja. Nehéz ezt a rengeteg szempontot összehangolni.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes fővárosi programokat és pénzeket említ. - Több mint tízmilliárdot költünk idén a köztisztaságra, az utak rendbehozatalára 9,5 milliárdot szánunk. A programban a turisztikailag kiemelt területek benne vannak. A Március 15. teret azonban kihagyták. A főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályának út alosztályán a hölgy még vissza is kérdez a telefonban. – Nincs benne a programban a tér. Miért is kéne benne lennie?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!