Hírek

2005.06.15. 06:04

Ronaldinho pezsgést akar

Az év legjelentősebb futballtornája kezdődik ma este Frankfurtban. A Konföderációs Kupán pályára lép a világbajnok brazil, a legszűkebb elitbe tartozó argentin, s természetesen a rendező – nem utolsósorban vb-ezüstérmes – német válogatott is.

Dénes Tamás (Frankfurt)

[caption id="" align="alignleft" width="82"] Ronaldinhónak nem tetszik, hogy a brazil csapat főhadiszállása eldugott helyen van
[/caption]Már tegnap este megkezdődött a bő két héten át, június 29-ig tartó tartó felhajtás. Frankfurtban, a német csapat ma esti, első találkozójának városában fogadást adott Petra Roth, a város főpolgármester asszonya, valamint Wolfgang Niersbach, a jövő évi világbajnokság szervező-bizottságának második embere. Mindez akár jelzésértékűnek is felfogható: a németek mindent a jövő évi világbajnokságra tekintettel tesznek, minden főpróba. Tulajdonképpen így van ezzel a többi csapat is. A brazilok tegnapig a leverkuseni Bay Arenában edzettek, aztán átköltöztek a lipcsei Egidius Braun Sportiskolába, mennek még Hannoverbe, s 19-én visszaköltöznek a BayArena közelébe, Bergisch-Gladbachba. Azt szánják főhadiszállásnak a következő évi világbajnokság idejére is – igaz, ettől nem mindegyik játékos felhőtlenül boldog.

Ronaldinho, aki minden kétséget kizáróan a küldöttség első számú csillaga, s nem utolsósorban legtöbbet fotózott tagja, nyűgösködik: „El tudnék viselni egy kicsivel több pezsgést! Ilyen eldugott helyen még életemben nem voltam” – panaszolta, s még az sem derítette sokkal jobb kedvre, hogy a brazil küldöttség vezetői intézkedtek, szereljenek be néhány PlayStation játékot a szobákba. Carlos Alberto Parreira – aki nem tudta elhozni a tornára néhány veterán kulcsjátékosát, így Roberto Carlost, Cafút és Ronaldót – viszont elégedett a körülményekkel: „Nekem tetszik a környék. Jövőre is ide akarunk jönni!” – mondta. Egyébként bizonyos szempontból tényleg Leverkusen a legszimpatikusabb helyszín a braziloknak: Lúcio, Zé Roberto, Roque Júnior és Juan közül az előbbi kettő korábban volt, utóbbi kettő még most is a helyi klub tagja.

[caption id="" align="alignleft" width="244"] Juan Riquelme (jobbra) az argentinok legjobbja volt a brazilok elleni világbajnoki selejtezőn. A két csapat most a legjobb négy között találkozhat.
[/caption]A brazilok a B csoportban szerepelnek majd a görögök, a japánok és Mexikó társaságában. Véletlen, de három olyan ellenfelet kaptak, amelynek egyaránt külföldi szövetségi kapitánya van, ráadásul olyan, akinek anyaországa is részt vesz a Konföderációs Kupán. A japánokat a brazil legenda, Zico dirigálja – messze ő a legjobb futballista az edzői karban, még a német kapitány, Jürgen Klinsmann sem jöhet a közelébe, noha Klinsi világ- és kontinensbajnok –, a görögök élén még mindig a német Otto Rehhagel áll, a mexikóiak kapitánya pedig az argentin származású Ricardo Lavolpe. Itt, Németországban, meg feltehetően szerte a nagyvilágban mindenki úgy számol, hogy a világbajnok brazilok simán bejutnak az elődöntőbe, a másik három gárdának viszont közel azonos az esélye.

A másik, a betűjele szerinti A csoport már nem tűnik ennyire kiegyensúlyozottnak. A tunéziai együttes, amely frankfurti edzőtáborozásából a múlt héten még hazaugrott világbajnoki selejtezőt játszani, gyengébbnek tűnik vetélytársainál. Alkalmasint az ausztrál is, bár régi mániám, hogy ha a Socceroosnak egyszer kijönne a lépés, negyed-, de legrosszabb esetben nyolcaddöntős lehetne a világbajnokságon. A 2002-es tornán több gyengébb csapat is eljutott ebbe a szakaszba. Egy szó mint száz: a német együttesnek, s az olimpiai bajnokaira épített, egy hete a brazilokat legyőző argentin gárdának gond nélkül tovább kell lépnie ebből a négyesből. De talán a nagyvilág számára nem is ez a legfontosabb. Sokkal inkább az, hogy látványos, jó hangulatú tornát rendezzen Németország. A két évvel ezelőtti franciaországi dráma, „Marco” Foé halála után még az is kétséges volt, megrendezik-e valaha a Konföderációs Kupát. A show folytatódik – s remélhetőleg remek felvezetése lesz a jövő évi világbajnokságnak. A körülmények adottak hozzá.

875 millió forintért játszanak

A DFB, a német labdarúgó-szövetség nyilvánosságra hozta, hogy a torna megnyerése esetén 3,5 millió eurót (875 millió forint) oszt szét a német csapat 23 tagja között – írja a dpa. Természetesen győzelem esetén Jürgen Klinsmann és a stábja is hasonló léptékű jutalomra számíthat. Ha viszont a Nationalelf kiesne a csoportmérkőzések után, a szövetség nem ad semmit. „Köztes megoldás” az elődöntőbe jutás, illetve a fináléba kerülés: előbbi 2,5 millió, utóbbi ötmillió forintot érne játékosonként.

Beckenbauerék mai áron 35900 eurót kaptak jutalmul az 1974-es világbajnoki aranyéremért. Ugyanakkor a német játékosok fejenként 300 ezer eurót (75 millió forintot) kapnának 2006-ban a világbajnoki aranyéremért. Egyébként a szövetségnek jól jön a FIFA támogatása. A nyolc résztvevő 853 ezer euró rajtpénzt kap, a győztes csapat jutalma 2,275 millió euró.

Beckenbauerék mai áron 35900 eurót kaptak jutalmul az 1974-es világbajnoki aranyéremért. Ugyanakkor a német játékosok fejenként 300 ezer eurót (75 millió forintot) kapnának 2006-ban a világbajnoki aranyéremért. Egyébként a szövetségnek jól jön a FIFA támogatása. A nyolc résztvevő 853 ezer euró rajtpénzt kap, a győztes csapat jutalma 2,275 millió euró. Juan Riquelme (jobbra) az argentinok legjobbja volt a brazilok elleni világbajnoki selejtezőn. A két csapat most a legjobb négy között találkozhat. Ronaldinhónak nem tetszik, hogy a brazil csapat főhadiszállása eldugott helyen van -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!