Hírek

2005.07.25. 06:12

A szétesés veszélyével kell küzdeniük

„Az európaiság laboratóriuma” – ezt a meglepő, hangzatos meghatározást a belga kormányfő adta most hazájára, a nemzeti ünnep, vagyis az államalapítás évfordulója miatti lelkesültségében.

Róka Zsuzsa, Brüsszel

Merthogy – így Guy Verhofstadt – a belgákat nem kell feszélyezze országuk mindössze 175 éves történelme. Nem az számít, hogy nagyhatalmak ütközőövezet-igénye miatt szinte történelmi balesetként jött létre ez az ország a Németalföld hagyományosan szétszabdalt egyik felén. Az a lényeg, hogy 1830-ban először teremtettek Európában egy többkultúrájú, többnyelvű, többnemzetiségű államot: Belgiumot.

A világ egyik legbonyolultabb állama lett, hiszen önálló igazgatási szint egyrészt a három régió: Flandria, Vallónia és Brüsszel. Saját kormánya van mindhárom nyelvi közösségnek is: a sajátos hollandot beszélő flamandnak, a franciául élő vallonnak, és a kicsi, virágzó határmenti németnek. Ezt fogja át a föderális kormány. Nem kevesebb, mint hét kormányzati szint egy fél Magyarországnyi államban! Az első hatban egyes föltörekvő politikusok újabb hatáskörökért harcolnak – már az országos vasúthálózat vagy energiaellátás fölosztását is feszegetik –, s ez a föderális állam szétesésével fenyeget.

Ezért élet-halál kérdés Belgiumnak, hogy mindenki által elfogadott, hiteles államfője legyen – és ez a király. II. Albert ünnepi trónbeszédét igazságosan rögzítette flamandul is, franciául is, mindkét változat végén megtoldotta német mondatokkal, de az üzenet ugyanaz. Vagyis még ha egyes politikusok Belgium széthullását szeretnék is, a nép azonban nem: 87 százaléka az ország egységére szavaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!