Hírek

2005.07.22. 00:00

Akna robbant Horvátországban, cápaveszély nincs

Juhász Ádám

Aknára lépett és súlyosan megsebesült egy holland turista a dél-horvátországi Vis szigeten – áll a horvát rendőrség csütörtöki közleményében. A 27 éves férfi lábát – azután, hogy katonai helikopterrel kórházba szállították – amputálták. A turista séta közben, a Hum-hegyen lépett rá a gyalogsági aknára. A szigetet különben nem tartják számon a délszláv háborúk idején elaknásított területek között. Jugoszlávia fennállása idején a szövetségi hadsereg tartott fenn támaszpontot ott, ahol a sajnálatos eset történt.

A horvát rendőrség szerint az aknát ők hagyhatták hátra, miután kivonultak az 1991–1995-ös szerb-horvát háború befejeztével. Eddig több száz civil és aknaszedő vesztette életét a háborúból fennmaradt aknák miatt. A horvát aknamentesítő szolgálat szerint az egykori jugoszláv tagköztársaság területén még mindig mintegy hétszázezer gyalogsági akna van. Marin Szkenderovics, a Horvát Turisztikai Hivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy azoknak a turistáknak, akik horvát üdülőhelyekre mennek és ott tartózkodnak, semmi bajuk sem lehet. Ugyanis a horvát illetékesek évekkel ezelőtt minden hivatalos üdülőhelyet és környékét átnéztek, és azokat aknamentesítették. A holland turista olyan helyen sétált, amely az üdülőhelytől nagyon távol volt.

Déli szomszédunk területén nemcsak aknák, de a cápákról szóló hírek is riadalmat okoznak. A tengerpart közelében ugyanis egyes turisták cápákat láttak. – Nincs cápaveszély, csak néhány horvát újságíró találta ki ezt a rémhírt – mondta a turisztikai hivatal vezetője. Hivatkozott arra, hogy valóban vannak cápák a tengerpart közelében, de azok nem emberre veszélyes fehér cápák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!