Hírek

2005.07.07. 06:21

Banda fosztogatja a patikákat

Ugyanazok a tettesek foszthatták ki Budapesten azt a hét gyógyszertárat, amelyeket az elmúlt hetekben raboltak ki. Fejükre másfél millió forintos vérdíjat tűztek ki.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Két nappal ezelőtt ezt a III. kerületi lottózót fosztották ki a tettesek. Utána még két közeli gyógyszertárban is jártak, majd elmenekültek.
[/caption]A rendőrség feltételezése szerint az első patikarablást még egyedül követte el az a 30 év körüli férfi, aki május 5-én egymás után két gyógyszertárban is járt. Ezután egy boltot is kifosztott.
– Ez az ember kezdhette egyedül a sorozatot, majd szerezhetett magának egy társat – mondta el lapunknak a nyomozók feltételezését Bálint Gabriella, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Ezt a tanúk elmondása alapján gyanítják.
A tettes két héttel később már nem egyedül rabolt. Legutóbb két napja követtek el egymás után két patikarablást is. Kora délután a két támadó a II. kerületi, Kerék utcai lottózóba ment be. Fegyverrel megfenyegették az üzletben dolgozó alkalmazottat, egyikük a hátsó helyiségbe kényszerítette, majd társa kiürítette a kasszát. Néhány perccel később már a III. kerületben, a Szél utcai patikában, majd megint csak néhány perc múlva az Ágoston utcai patikában tették ugyanezt. A módszer azonos volt: egyikük az ajtóban figyelt, míg a másik az alkalmazottakat hátra terelte. Mindketten napszemüvegben és maszkban voltak.
A rendőrség nagy erőkkel keresi a rablókat. A rablásokra korábban külön-külön is nyomravezetői díjat ajánlott fel Budapest rendőrfőkapitánya. Most, miután vélelmezik, hogy valamennyi rablást ugyanazok a tettesek követték el, összesen egymillió forintot fizetnek annak, aki segít kézre keríteni őket. Ezt az összeget a Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti szervezete még félmillió forinttal megtoldotta.
– Olyan biztosításunk van, amely erőszakos behatolás esetén fedezi a kárt – mondta Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője. A patikusoknál azonban más a helyzet. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke azt mondta: előírás, hogy mit tartalmazzon a gyógyszertárak biztosítása, ám ez a készpénzforgalomra nem vonatkozik. Ezt csak ajánlani tudja a kamara. Hávelné hozzátette: a patikarablások során a tettesek általában kevés pénzt zsákmányolnak. Úgy fogalmazott: a legmagasabb összeg, amiről tud, hetvenezer forint. A kamara elnöke a belügyminisztertől és az egészségügyi minisztertől vár segítséget az ügy megoldásához. Hávelné szerint a mostani rablássorozat ellen komoly vagyonvédelmi berendezésekkel, illetve állandó őrzéssel sem lehetne  védekezni, ráadásul erre a patikusoknak nincs is pénzük.
A rendőrségnek egyébként nem először kell patikákat fosztogató rablók nyomába erednie. Két éve már meggyűlt a bajuk a nyomozóknak egy fővárosi gyógyszertárak elleni támadóval. A tettest, a 44 éves N. Endre Károlyt akkor elfogták.
A férfit összesen tizenkét bűncselekménnyel gyanúsították meg, amelyeket 2002 októbere és 2003 márciusa között követtek el. A támadások helyszíne többségében gyógyszertár volt, ám lottózó és élelmiszerbolt is akadt közöttük. Érdekes, hogy ez az elkövető is vállalkozott arra, hogy egy nap alatt több rablást is elkövessen. N. Endre Károlyt annak idején úgy fogták el, hogy beidézték a XV. Kerületi Rendőrkapitányságra és ő meg is jelent.

Hasonló esetek

2005. május 5. Kirabolta egy baseballsapkás fiatalember

a III. kerületi Vasút soron lévő patikát. Vélhetően ugyanaz a tettes a Víziorgona utcai patikából is elvitte a bevételt. A két patika után a rabló a Hatvany Lajos utcai élelmiszerüzletben is járt.

2005. május 20. Két fegyveres kirabolta a XIII. kerületi, Bebo Károly utcai gyógyszertárat.

2005. május 27. Két orvosi maszkos férfi kiürítette a XIII. kerületi Kárpát utcai patika kasszáját. Délután szintén két orvosi maszkos tettes rabolt ki egy patikát a Vasút soron.

2005. július 5. A két elkövető megszerezte a III. kerületi Kerék utcai lottózó bevételét. Ezután fegyverrel kirabolták a Szél utcai patikát, majd az Ágoston utcai gyógyszertárat is.

a III. kerületi Vasút soron lévő patikát. Vélhetően ugyanaz a tettes a Víziorgona utcai patikából is elvitte a bevételt. A két patika után a rabló a Hatvany Lajos utcai élelmiszerüzletben is járt.

2005. május 20. Két fegyveres kirabolta a XIII. kerületi, Bebo Károly utcai gyógyszertárat.

2005. május 27. Két orvosi maszkos férfi kiürítette a XIII. kerületi Kárpát utcai patika kasszáját. Délután szintén két orvosi maszkos tettes rabolt ki egy patikát a Vasút soron.

2005. július 5. A két elkövető megszerezte a III. kerületi Kerék utcai lottózó bevételét. Ezután fegyverrel kirabolták a Szél utcai patikát, majd az Ágoston utcai gyógyszertárat is. Két nappal ezelőtt ezt a III. kerületi lottózót fosztották ki a tettesek. Utána még két közeli gyógyszertárban is jártak, majd elmenekültek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!