Hírek

2005.07.19. 00:00

Baumgartner körön kívül

Néhány napig úgy tűnt, tavalyi debütálása után Baumgartner Zsolt viszszatérhet a Forma–1-be. A Minardinál azonban a holland Jos Doornbost választották a fizetésképtelen Friesacher helyére.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A futballrajongó Lékó Péter sakknagymester (balról) csapatkapitányként irányít majd a zöld gyepen. Baumgartner Zsoltnak is a foci jut a kocsi helyett.
[/caption]Azt eddig is tudtuk, hogy a Minardi nem csupán a képességek alapján választ pilótát az autóiba. Legalább annyi – ha éppen nem több – múlik a jelölt anyagi lehetőségein. Ha van pénz, jöhet a pilóta, és működik a csapat, ha nincs pénz, nem működik a csapat, és repül a sofőr. Pontosan így járt a hétvégén az osztrák Patrick Friesacher (Frank Tamás legutóbbi támogatottja). Azonnal megindultak a találgatások, ki lehet Friesacher utódja, és két név került elő a kalapból. Az egyik Baumgartner Zsolté volt, aki az előző szezont a faenzai kis csapatnál töltötte, sőt Indianapolisban két és fél év után pontot szerzett a Minardinak (a nyolcadik helyért egy pont járt), ráadásul közismerten jó viszonyt ápol Stoddarttal. A magyar pilóta folyamatosan kapcsolatban van az ausztrál főnökkel, azonban nem akar mindenáron versenyezni, csak meghatározott feltételekkel hajlandó beülni a Minardiba.

A grandprix.com internetes oldalon felmerült, hogy nincs minden rendben a versenyzéshez szükséges licencével, ezt azonban Baumgartner határozottan cáfolta. Mivel az előző idényt végigversenyezte, gond nélkül megkapná az engedélyt, feltéve, hogy időben kérik azt az FIA-tól. Ezek a feltételek azonban most sem teljesültek, így az osztrák által üresen hagyott ülésbe a holland Jos Doornbos ülhet, akivel, internetes források szerint, már két héttel ezelőtt előszerződést kötött a Minardi. A Jordan eddigi tesztpilótája várhatóan már a hét végi Német Nagydíjon bemutatkozhat új csapatában. Így viszont az az érdekes helyzet áll elő, hogy a Forma–1 történetében először holland pilótapárossal áll fel egy csapat. Doornbos társa, egyben riválisa ugyanis honfitársa, Cristijan Albers. Nagy öröm ez a holland drukkereknek, bár sokan már most attól félnek, hogy a két fiatal versenyző ádáz harcot fog vívni, hogy a hazájában rendkívüli népszerűségnek örvendő Jos Verstappen örökébe lépjen.

Eközben gőzerővel folyik idehaza a július 27-i futball „Grand Prix” szervezése, amelyen a Forma–1-es pilóták csapata lép pályára egy magyar sztárcsapat ellen. Azt már eddig is tudtuk, hogy a volán művészei közül stoplist húz majd Michael Schumacher, Fernando Alonso, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Vitantonio Liuzzi, illetve a régi menők közül Ricardo Patrese. Időközben az is kiderült, hogy a kezdő rúgást a nagy futballbarát hírében álló, és két nappal később a Puskás-stadionban koncertező spanyol tenor, Placido Domingo fogja elvégezni.

A hétfői tájékoztatón pedig ismertté vált az ellenfél húszfős keretének fele. Az biztos: nem lesz könnyű dolguk a pilótáknak! Az még csak hagyján, hogy Lékó Péter nemzetközi sakk-nagymester lesz a csapatkapitány, aki elmondta, hogy nyaralását is átütemezte, csak hogy teljesülhessen régi vágya, pályára lépjen Schumacher ellen. Átlövésekről a világválogatott kézilabdázó, Pérez Carlos fog gondoskodni, aki 49-es lábával komoly kihívás elé állította az eseményt támogató sportszergyártót. A középpályáról Détári Lajos és Illés Béla fogja jobbnál jobb labdákkal tömni a Ferencváros 1995-ös BL-meccsein csillogó ékpárt, Zoran Kunticsot és Goran Kopunovicsot.

Jegyeket valamennyi nagyobb jegyirodában lehet kapni egységesen 600 forintért (a kiemelt helyekre 1600 Ft). Telefonon a 06-30/30-30-999-es számon lehet rendelni. Huszonkétezer néző foglalhat helyet a Puskás-stadionban, ahol a mérkőzésre való tekintettel felfüggesztik a Domingo-koncert színpadának építését, így több jegyet lehet eladni, azaz több pénzhez juthat a gyermekeket támogató Michael Schumacher Alapítvány az SOS- gyermekfalvak és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára.

A magyar All-Star-csapat eddig ismert tagjai:

Lékó Péter (csk)

Csank János (kapus)

Détári Lajos

Illés Béla

Lisztes Krisztián

Goran Kopunovics

Zoran Kuntics

Mészöly Géza

Perez Carlos

Rudolf Péter

Csank János (kapus)

Détári Lajos

Illés Béla

Lisztes Krisztián

Goran Kopunovics

Zoran Kuntics

Mészöly Géza

Perez Carlos

Rudolf Péter A futballrajongó Lékó Péter sakknagymester (balról) csapatkapitányként irányít majd a zöld gyepen. Baumgartner Zsoltnak is a foci jut a kocsi helyett. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!