Hírek

2005.07.12. 00:00

Drága az otthoni ápolás

Sokak problémája az idős szülők gondozása, ellátása. A magánvállalkozásoknál az ápolási óradíj 500–1400 forint között mozog.

Szilágyi Etelka

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Már nem kell nálunk sem aggódniuk az időseknek, épül az otthonápolási szolgálat. Minden csak pénz kérdése.
[/caption]Különösen akkor van baj, ha az idős emberek lebetegszenek, vagy a kórházból kikerülve további ápolásra szorulnak. Ilyenkor nemcsak a gyógyszerek pontos bevételét, a kímélő étkeztetést kell biztosítani, de gyakran az ápolt felépülését is meg kell kezdeni. A probléma megoldódni látszik: a részben egészségügyi, részben szociális – a nyugati országokban „home care”-nak nevezett – otthonápolási szolgáltatás Magyarországon is kezd kiépülni. A hazai, „több lábon álló” idősápolási rendszer legismertebb pillére az önkormányzatok által nyújtott háziszolgáltatás. Ezen alapfeladatok közé tartozik a napi egyszeri meleg étel, a bevásárlás, a testi, a személyi higiénia biztosítása, az idős öltöztetése, orvoshoz kísérése, a takarítás, mosás, fűtés, orvos lakásra hívása, gyógyszerkiváltás és -adagolás, hivatalos ügyek intézése, külső kapcsolattartás elősegítése, valamint a pszichés gondozás és az ingyenes jelzőrendszeres segélyhívó működtetése. S hogy a kistelepülések se maradjanak ki e szolgáltatásokból, számukra jelent megoldást az úgynevezett falu- és tanyagondnoki szociális szolgáltatáshálózat.

Forgó Györgyné, az Ifjúsági, Családi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium főosztályvezetője elmondta: nálunk a szociális törvény az önkormányzatok kötelezettségeként írja elő az alapvető szociális feladatokat, de csak a kereteket határozza meg. Az ellátások formáira, a jogosultság feltételeire vonatkozó részletes szabályokat az önkormányzatok saját rendeleteikben állapítják meg. Ha tehát valaki heti 1-2 alkalommal, vagy akár a nap 4, esetleg 8 órájában idős szülője felügyeletét, ápolását vagy étkeztetését szeretné megoldani, akkor egy igénylőlapot kell kitöltenie. A rászorultsági (romló egészség stb. miatt az idős önmaga ellátására nem képes, nem tud róla a család gondoskodni) alapon és nem állampolgári jogon járó szolgáltatást a helyhatóságok szociális gondozóik révén biztosítják. Ezért fizetni kell. A havi étkeztetés díja településenként eltérő, de a törvény előírja: a nyersanyag- és az egyéb költségek egy főre jutó összege nem haladhatja meg a havi nyugdíj 25 százalékát. A házi segítségnyújtás térítési díja sem lehet több a havi nyugdíj 20 százalékánál, s ha keretében étkezést is biztosítanak, a nyugdíj 30 százalékánál. A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás, valamint a jelzőrendszer működtetése mindenhol ingyenes. S hogy mennyire nagy az igény a hasonló szolgáltatás iránt, jelzi, hogy a településeken jócskán megnőtt az otthonápolási rendszerben részt vevők száma. Budaörsön az idősek átlaglétszáma havonta 100-120 fő.

A városban 32110 forint jövedelemig az egyedül élő nyugdíjas napi étkeztetési díja ingyenes, s a havi nyugdíj arányában nő. A 65 ezer lakosú Érden az idősek az étkezést mindössze 60-70-en, Kőbányán viszont 850-en veszik igénybe. Ez utóbbi kerületben az ebéd és a házigondozás díja is térítésmentes 27170 forint havi jövedelemig, míg a II. kerületben az alsó jövedelemhatár 37400, Abádszalókon pedig 26 ezer forint.

A háziápolás díjai egyes önkormányzatoknál

Önkormányzat Étkeztetés díja Házisegítség díja

Budapest II. kerület 16–379 Ft/adag 26–523 Ft/óra

Budapest X. kerület 52–262 Ft/adag 60–450 Ft/óra

Abádszalók 260–380 Ft/adag 300 Ft

Budaörs 34–341 Ft/adag 52–517 Ft/óra

Érd 36–356 Ft/adag 70–700 Ft/óra

Forrás: Reggel-gyűjtés

Térítésmentes is lehet az idősek szakápolása, ha azt a háziorvos vagy a kezelőorvos rendeli el

A hazai otthonápolási rendszerbe az önkormányzatok mellé felsorakoztak a kórházi ellátást kiváltó egészségügyi szolgáltatást nyújtó - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott - szervezetek és a nonprofit vállalkozások is. Az 1996-tól elindult, OEP által támogatott cégek nyújtotta

otthoni szakápolás ingyenes minden állampolgárnak, ha a háziorvos, kezelőorvos elrendeli. Ez utóbbi szolgáltatás ugyanis a kórházi ágyleépítések kompenzálására jött létre, azt kiváltja. Az e körben ellátandó feladatok közé tartozik egyebek mellett a balesetek, műtétek utáni szakápolás, a testi higiénia biztosítása, a mozgás segítése, a nyitott és zárt sebek ellátása, a felfekvés ellátása, megelőzése, a gyógyászati segédeszközök, protézisek szakszerű használatának a megismertetése, s az infúzióval kapcsolatos szakápolás. Az otthonápolásra szakosodott, önfinanszírozó privát vállalkozások többsége egészségügyi és szociális segítséget is nyújt az időseknek. Az alapellátási feladatok körébe az 1-2 órás házi segítség, az 5-6 órás gondozás, vagy a 24 órás folyamatos betegfelügyelet egyaránt beletartozik. Az átlag ápolási óradíj 500–1400 forint között mozog. Vannak olyan non-profit cégek is, akik nem saját alkalmazottal szolgáltatnak, hanem napi néhány órára általuk kiképzett ápolót, betegellátó személyt közvetítenek ki a családokhoz. A kiközvetített személynek a képzésért fizetnie kell, s miután „szolgálatba” lép, az őt alkalmazó család neki fizeti az általános 70–130 ezer forintot.

Önkormányzat Étkeztetés díja Házisegítség díja

Budapest II. kerület 16–379 Ft/adag 26–523 Ft/óra

Budapest X. kerület 52–262 Ft/adag 60–450 Ft/óra

Abádszalók 260–380 Ft/adag 300 Ft

Budaörs 34–341 Ft/adag 52–517 Ft/óra

Érd 36–356 Ft/adag 70–700 Ft/óra

Forrás: Reggel-gyűjtés

Térítésmentes is lehet az idősek szakápolása, ha azt a háziorvos vagy a kezelőorvos rendeli el A hazai otthonápolási rendszerbe az önkormányzatok mellé felsorakoztak a kórházi ellátást kiváltó egészségügyi szolgáltatást nyújtó -- az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott -- szervezetek és a nonprofit vállalkozások is.

Az 1996-tól elindult, OEP által támogatott cégek nyújtotta

otthoni szakápolás ingyenes minden állampolgárnak, ha

a háziorvos, kezelőorvos elrendeli. Ez utóbbi szolgáltatás ugyanis a kórházi ágyleépítések kompenzálására jött létre, azt kiváltja.

Az e körben ellátandó feladatok közé tartozik egyebek mellett a balesetek, műtétek utáni szakápolás, a testi higiénia biztosítása, a mozgás segítése, a nyitott és zárt sebek ellátása, a felfekvés ellátása, megelőzése, a gyógyászati segédeszközök, protézisek szakszerű használatának a megismertetése, s az infúzióval kapcsolatos szakápolás.

Az otthonápolásra szakosodott, önfinanszírozó privát vállalkozások többsége egészségügyi és szociális segítséget is nyújt az időseknek.

Az alapellátási feladatok körébe az 1-2 órás házi segítség, az 5-6 órás gondozás, vagy a 24 órás folyamatos betegfelügyelet egyaránt beletartozik. Az átlag ápolási óradíj 500–1400 forint között mozog. Vannak olyan non-profit cégek is, akik nem saját alkalmazottal szolgáltatnak, hanem napi néhány órára általuk kiképzett ápolót, betegellátó személyt közvetítenek ki a családokhoz. A kiközvetített személynek a képzésért fizetnie kell, s miután „szolgálatba” lép, az őt alkalmazó család neki fizeti az általános 70–130 ezer forintot. Már nem kell nálunk sem aggódniuk az időseknek, épül az otthonápolási szolgálat. Minden csak pénz kérdése. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!