Hírek

2005.07.15. 06:18

Életre kelt Verne-hősök

A Bastille 1789. július 14-ei elfoglalására nemcsak Franciaországban, de a budapesti Francia Intézetben is megemlékeznek. A holnap 19 órakor kezdődő programokon életre kelnek a száz éve elhunyt Verne Gyula hősei is.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="120"] Verne fantasztikus világát idézik meg szombaton az utcabálon
[/caption]Fergeteges bulit rendeznek holnap este az I. kerület, Fő utca 17. szám alatt működő Francia Intézetben és környékén. Az este héttől éjfélig tartó programmal az intézet munkatársai a budapestiekkel együtt az 1789. július 14-i Bastille-elfoglalást ünneplik. A nemzeti ünnepet a szervezők összekötik Jules Verne halálának 100. évfordulójával. A programok felidézik Verne regényeinek varázslatos világát, játékos formában megjelennek hősei is. Életre kel Nemo kapitány, Sándor Mátyás, Sztrogof Mihály és Willy Fogg. A résztvevőknek a 80 perc alatt a Francia Intézet körül nevű játékban alkalmuk nyílik kipróbálni a híres történetek megannyi különleges találmányát a Nautilustól a holdjáró rakétáig.
A buli tiszteletére szombatra még a Francia Intézet körüli utcákat is átkeresztelik! Így lesz a Pala utcából Rue Verne, a Bem rakpartból Boulevard Nautilus és a Halász utcából Rue Dunai Hajós. A Jules Verne-játékban Verne életéből, regényeiről és azok hőseiről szóló kérdésekre kell válaszolni.

Az Utazás a Holdra nevű színpadon gyerekjátékokkal és ügyességi feladatokkal várják a leendő „holdutazókat”. A programban 19 órakor és 21.30-kor Verne Gyula hőseinek és fantasztikus találmányainak látványos felvonulása is szerepel. A Verne-évhez kapcsolódó műsorok mellett ízelítőt hallhatunk a világhírű francia muzsikából és sanzonokból is. Fellép Weszely Ernő és zenekara, Rutkai Bori és zenekara, valamint a Nautilus Big Band. Hallható lesz Európa legnagyobb francia sanzonvegyeskara, az ELFSV, amely 22 óra előtt pár perccel a nagyszínpad előtt tartja előadását. Műsorukban Edith Piaf slágerét, a Mylordot adják elő a közönség közreműködésével.

A díszlet a francia utcabálok jellegzetes hangulatát és forgatagát idézi majd lampionokkal, mozgóárusokkal és harmonikásokkal. A rendezvény fénypontja a sötétedés utáni, 21.50-kor kezdődő tűzijáték lesz. Ezt követően éjfélig a Sunny Dance Band és Dj Palotai szórakoztatja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!