Hírek

2005.07.19. 00:00

Fertőzött tenger miatt kerültek kórházba turisták

Harminchat turista került kórházba Genovában, a Ligur-tenger partján a víz főrtőzése miatt.

B. K.

Még nincs végleges diagnózis, hogy a magas lázzal, légzészavarokkal és altesti fájdalmakkal járó fertőzést mérgező algák, avagy valamilyen vízbe juttatott vegyi anyag okozta. Hogy a turisták között akadt-e magyar, erről a híradások nem számoltak be. A betegek egyébként már elhagyhatták a kórházat. Az ilyen eset vis maiornak minősül, akárcsak a Dél-Ázsiában végigsöprő szökőár idején – mondta lapunknak Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Ha tehát a fertőzést kapó utas azonnal hazatér, nem jár neki kártérítés, hisz a szerződés olyan okból hiúsult meg, amelyről sem az iroda, sem az ottani szálloda nem tehet. Az OTP Travel egyébként – az Ibusszal és a Chemol Travellel együtt – a szökőár idején visszafizette a pénzt az utazást visszamondó utasoknak. Ám ez nem lett volna kötelessége, s a legtöbb iroda ezt csak részben vagy egyáltalán nem tette meg.

Az ilyen helyzeteken csak a baleset-, a betegség- és a poggyászbiztosítás segít. Ha az utas kórházba kerül, a biztosító megtéríti a kezelés költségeit. A szervezett utaknál ma már valamennyi magyar utazási iroda kötelezővé teszi a biztosítás megkötését, ám ha valaki egyénileg utazik, s az irodától például csak repülőjegyet vagy szállást rendel, a biztosítás nem kötelező – mondta Molnár Judit. A kártérítés azonban csak a betegségre, illetve a balesetre vonatkozik, a nyaralás meghiúsulásából eredő veszteségekre nem.

A szökőárat követően a kormány módosította az utazásszervezésről szóló törvényt. Eszerint a vis maior következtében meghiúsult utaknál az utasok visszakérhetik az irodának befizetett díjat, az iroda pedig csak az utazásszervezés kapcsán felmerülő költségeket vonhatja le. Ha a lehetetlenné válás oka mindkét fél érdekkörén kívül merül fel, az utazási vállalkozót az elvégzett munka és költségei fejében a díj arányos része illeti meg. Lehetőség van arra is, hogy az utazási iroda a meghiúsult helyett mási úti célt ajánljon fel az utas számára, ám ennek elfogadása nem kötelező a módosítás értelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!