Hírek

2005.07.07. 00:00

Klezmer a budai Várban

Legújabb, Le chajem Rebbe című lemezének a szerzeményeit adja elő vasárnap este a Hilton Dominikánus Udvarban a Budapest Klezmer Band.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="121"] Jávori Ferenc ma az egyik legelismertebb kortárs zeneszerző
[/caption]– Nem unatkozik a zenekar a nyáron, számos felkérésnek kell eleget tennünk – mondja Jávori Ferenc (59), az együttes vezetője. – A Dominikánus udvari fellépésünk után már készülnünk kell a Budai Parkszínpadon a Ghymes együttessel közös koncertünkre. Aztán már kezdődnek is a próbái a Zsidó Zenei Fesztiválon a Muzsikás együttessel és Sebestyén Mártával augusztus 31-én megrendezésre kerülő közös estünknek. Az idén külföldön is lesz két nagy koncertünk. Októberben Koppenhágában, novemberben Milánóban lépünk fel.
Jávori Ferenchez mint zeneszerzőhöz kapcsolódik a Purim, avagy a sorsvetés című produkció, amely az együttes és Győri Nemzeti Balettel közös vállalkozása. Ezenkívűl szintén az ő szerzeménye a Klezmer Szvit, amelyet a zenekar a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1999-ben mutatott be nagy sikerrel a Dohány utcai zsinagógában. A művet azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják, mindig újabb tételekkel kibővítve. – Jelenleg egy új Rómeó és Júlia-feldolgozás zenéjén dolgozom, amelyet a Nemzeti Táncszínházban mutatunk be Markó Iván koreográfiájával – árulja el. – A sajátos megközelítésű táncjátékban Rómeót egy izraeli fiúról, Júliát egy arab lányról mintázzuk. Ezzel párhuzamosan egy Klezmer-musical megírásán is dolgozom „szabadidőmben”. A Menyasszonytánc című zenés darabot a Budapesti Operett Színház felkérésére írom. Szorít az idő, mivel a darabot a Tavaszi Fesztiválon tervezik bemutatni.
Jávori Ferenc nyáron egy hét szabadságot engedélyez magának. – A párommal elbújunk a világ elől, méghozzá Szicíliában – mondja. – Teljes kikapcsolódás lesz. Nem viszek magammal semmiféle hangszert!

Budapest Klezmer Band

Megalakulás: 1990

Tagjai: Jávori Ferenc (együttesvezető, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének), Gazda Bence (hegedű, ének), Kohán István (klarinét),

Tamás Gábor (harsona, ének), Nagy Anna (harmonika),

Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek),

Bíró Eszter (ének)

Tagjai: Jávori Ferenc (együttesvezető, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének), Gazda Bence (hegedű, ének), Kohán István (klarinét),

Tamás Gábor (harsona, ének), Nagy Anna (harmonika),

Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek),

Bíró Eszter (ének) Jávori Ferenc ma az egyik legelismertebb kortárs zeneszerző -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!