Hírek

2005.07.14. 00:00

Kutanként 4-5 forint eltérés

Nem teszi közzé többé irányárait a Mol, mert ezzel a versenyt korlátozza, ami az unióban tilos – mondta lapunknak Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója. Ebből adódóan a Mol-kutak áraiban az eddigi 1-2 forintos különbségekből 4-5 forintos különbségek is lehetnek, sőt ezek már elő is fordulnak. A Mol-kutak árai a helyi viszonyokhoz, a versenyhez igazodnak.

Bánk K.

A kommunikációs igazgató azt a hírt, miszerint a Mol a benzin nagykereskedelmi árát nyolc, a dízelét pedig hat forinttal emelte szerdától, nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Mint mondta, a világon nincs olyan bolond vállalat, amely a nagykereskedelmi árait nyilvánosságra hozza.

Kapóra jött az uniós versenyjog a Molnak azért is, mert erre hivatkozva a múlt hét óta már nem jelenti be az üzemanyagok áremelését. A szerda reggeli ébredésünk, amikor hagyományosan értesülhettünk a Mol bejelentéséről, tehát a múlté. Az áremelés viszont megmaradt. A múlt héten már bejelentetlenül nőtt 4-4 forinttal a benzin és a dízel ára. A magyar olajtársaság kútjainál tegnapelőtt négy forinttal drágult a benzin, a gázolaj pedig hárommal. Ezeknek a bejelentéseknek azonban immár nincs értelme – mondta Ferencz I. Szabolcs –, mert amióta megszüntette a Mol az irányárat, nincs két kút, amely azonos áron adná az üzemanyagot. Az olajtársaság jóslatán, miszerint az üzemanyag a nyár folyamán 270-275 forint körül alakul, nem változtatott. Mindezt annak kapcsán vetettük fel, hogy a dollár jelentősen gyengült a forinthoz képest (két napja még 208-at, kedden már csak 202 forintot ért egy dollár), márpedig a kőolajat dollárért vásárolja az olajtársaság. Ez ugyan igaz, ám a kőolaj világpiaci ára is emelkedett. Ám ha tartós lesz a dollár gyengülése, akkor ez kedvezően hathat a hazai üzemanyag árára.

A Shell Hungary vezérigazgatója, Varga István viszont kérdésünkre megerősítette, hogy a Mol 8 forinttal emelte az üzemanyag beszerzési árát. Eddig éveken keresztül az volt a gyakorlat hazánkban, hogy az áremelés azonnal megjelent a fogyasztói árakban is, ám ez most nem lesz automatikus a Shell kútjainál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!