Hírek

2005.07.19. 00:00

Márciusi ifjak lábnyomain

Díszes épületek, történelmi emlékek, forgalom és zaj. A múlt és a jelen keveredik a fővárosi Kossuth Lajos utcában és környékén.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="144"] Az Erzsébet híd pesti lehajtójánál naponta több tízezer autó halad át. Csendesnek egyáltalán nem nevezhető.
[/caption]Végzős egyetemisták tekintenek ránk a Ferenciek terén található Jégbüfé ablakából. Szép arcú lányok, komoly fiatalemberek. A cukrászda kirakatában egymást érik a tablóképek. A sajátos hangulatú Jégbüfé a nyolcvanas évekbe röpít bennünket. – Előbb a kasszához, majd a blokkal vissza – mondja egy hölgy a kávéfőző mögül. Csak így juthatunk az áhított jegeskávéhoz és süteményhez. Ám legyen, jólesik a hűsítő a melegben. A pultnál álldogálva jól látni a tér nyüzsgését. A 7-es buszról tömegek szállnak le és fel. A környék igazi turistaparadicsom. A különböző nemzetek honpolgárai előszeretettel vásárolnak a közeli Váci utcában. A japánok gyufásdoboznyi fényképezőgépeikkel főleg a díszes épületeket kapják lencsevégre. A XIX. században emelt paloták valóban lenyűgözőek. Még akkor is, ha az autók időközben szürkére pingálták falaikat. Az impozáns műemlékek a történelem „élő tanúi”. A Kossuth Lajos utca 3. alatt tartotta minisztertanácsi üléseit a gróf Batthyány Lajos vezette első független, felelős magyar kormány 1848 májusa és szeptembere között. Ugyanitt nyomtatták 1848. március 15-én a Landerer és Heckenast Nyomdában a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot. Azért akadnak kevésbé szemet gyönyörködtető épületek is.

A volt Úttörő Áruház plakát-erdővel borított kirakataival már régóta szúrja a környékbeliek szemét. – Elképesztő, hogy évek óta ezt kell néznünk – mondja lapunknak Bogdán Orsolya (50). – Az épület bejáratánál éjszakánként hajléktalanok húzzák meg magukat. Nem értem, miért engedik ezt meg a Belváros egyik legforgalmasabb utcájában. Korábban nem csak a bejáratot vették birtokba a hívatlan vendégek. Tavaly pedig egy egész csoport költözött be az elhagyatott áruházba. A fiatalokból álló csapat „közösségi házat” alakított ki a termekben. Volt büfé, klubszoba és használt ruhák turkálója. Egy filmklub beindítását is tervezték, ám arra már nem jutott idejük. El kellett költözniük az életveszélyessé vált épületből. A tulajdonos kedvező hozzáállásának köszönhetően megúszták a feljelentést az önkényes házfoglalók. Az ígéretek szerint valamikor szálloda lesz az áruház helyén. A kerület már évekkel ezelőtt bontásra ítélte az épületegyüttest.

A szemközti oldalon álló Puskin mozi a pozitív példák sorát gyarapítja. A régi filmszínházak egyik utolsó bástyája 1926-ban nyílt meg Fórum mozi néven. A megnyitó műsorán a Bagdadi tolvaj némafilmváltozata szerepelt. Három évvel később itt mutatták be az első hangosfilmet az országban. Az igényesen kialakított filmszínházat legutóbb 1998-ban korszerűsítették. Három termében a legmodernebb technika segítségével élvezhetjük a filmeket. Az épületben egy kávézó is működik, amely a fiatalok egyik kedvelt találkozóhelye.

A Belváros forgalmas utcájában mindennap óriási a zaj. A házak ablakait csak éjszaka érdemes kinyitni. Aki azt hiszi, hogy a környékbeliek legszívesebben elmenekülnének innen, téved. – Higgye el, drága, hogy semmi pénzért nem költöznék el innen – mondja egy idős hölgy a kapualjban. – Van itt patika, ABC és minden egyéb. Nem kell kilométereket utazni, ha szükség van valamire. A Ferenciek terén még templom is van.

A Kossuth Lajos utcában valóban végeláthatatlan az üzletek sora. Az aukciós háztól a drogériáig sok minden megtalálható itt. A magasban színes neoncsövekből alkotott reklámfeliratokat is olvashatunk. Többségüket már csak nappal látni. Fényük ugyanis az elmúlt évtizedekben örökre kialudt.

Szent Péterből lett Kossuth Lajos

A mai Kossuth Lajos utca elődjét 1537-ben Szent Péter utcának hívták. E jelölés oka pedig prózai: a közelben állt az apostolról elnevezett templom és rendház. A török kiűzése után Hatvani utca lett, de hívták olykor Egrinek is. A mai Astoria megálló helyén állt Hatvani-kaput 1808-ban bontották le. Ezt követően többszöri nekifutásra alakították ki a ma látható széles utat.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!