Hírek

2005.07.30. 06:22

Molnár Csaba ismét vádlott lett

Megint vádat emelt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a brókerbotrány korábbi főnyomozója ellen. Molnár Csabát ezúttal hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolják.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A brókerbotrány egykori nyomozója megint bíróságra kerül. Még az előző ügyében sem született meg a jogerős ítélet, de a rendőr alezredes megint foghatja a fejét a vádlottak padján.
[/caption]Vádiratot nyújtott be a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal M. Csaba alezredes és B. János alezredes ellen – tájékoztatta lapunkat a vádhatóság. Közleményük szerint Molnár Csaba, aki akkoriban a rendőrségen a pénzmosás elleni osztály vezetője volt, sorozatosan megszegte a bűncselekmények elkövetésére utaló bejelentések, feljelentések intézésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Az ügyészség szerint kifejezetten tiltott eljárási cselekményeket végeztetett az alezredes, hogy azok alapot adhassanak a nyomozás megtagadására. A vádhatóság szerint például segített Kulcsár Attilának, milyen adatokra, okiratokra van szüksége ahhoz, hogy a jogilag kérdéses ügyleteket tisztázza, s így eloszlassa a bűncselekmény gyanúját. A vádhatóság szerint ezzel az volt a cél, hogy a feljelentésben foglaltak miatt eljárás ne induljon és így Kulcsár Attila mentesüljön a felelősségre vonás alól.

Molnár Csabát októberben gyanúsították meg közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel. Azzal hozták összefüggésbe, hogy kollegájával egy másik tanú neve alatt jegyzőkönyvezték a brókerbotrányban ismertté vált Kulcsár Attila vallomását. Ez azt jelenti, hogy az ügyészek szerint a kihallgatáson a volt bróker is jelen volt, és a feltett kérdésekre N. Károly helyett ő válaszolt. A gyanú alapján mindezt úgy dokumentálták, mintha a tanú mondta volna. Úgy tudni, az ügyészség Kulcsár Attila vallomására alapozza a vádat. A védelem azt mondja: erre a volt brókeren kívül mindenki másképp emlékszik.

A jegyzőkönyvezés miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda főreferense, B. János ellen is eljárás indult. Az ellen a B. János ellen, akit végül néhány nappal később, október 23-án előléptettek. Az okirat-hamisítással meggyanúsított őrnagy november elsejétől alezredesi rangba került. Emellett rendelkezési állományba helyezték Molnár Csabával együtt. Utóbbiról az országos rendőrfőkapitány döntött, s Molnár ettől kezdve nem nyomozhatott. Az alezredes, bár a rendőrségnél maradt, de tanulmányírásba kezdett, s úgy tudjuk, jelenleg is ezzel foglalkozik. Bene László országos rendőrfőkapitány akkor azt kérte a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivataltól, hogy soron kívül vizsgálják ki ezt a kényes ügyet. Decemberben aztán Molnárt megint meggyanúsították. Ezúttal azzal, hogy visszadátumozta azt a határozatot, amelyben a rendőrség megtagadta a nyomozást az úgynevezett Pannonplast-ügyben. A vádhatóság szerint az iratot 2003. július 7-én szignálta vissza Molnár Csaba június 30-ra.

Zamecsnik Péter, az alezredes ügyvédje lapunknak azt mondta: mind a számítógép memóriája, mind pedig a rendőrség belső postázó rendszere igazolja, hogy a dokumentum azon a napon készült, mint amilyen dátum szerepel rajta. Nem akkor, amikor az ügyészek szerint.

Októberben újra vita a sütiről és a tolltartóról

Lapunk úgy tudja, Molnár Csaba másik, vesztegetés, államtitoksértés és hivatali visszaélés miatt indult büntetőügye október 13-án folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán. Ebben a perben januárban már nem jogerősen felmentő ítélet született. Mint ismert, Molnár Csaba 2003. augusztus 20-án egy tálca süteményt, egy aranynak tűnő kétszáz forintos karkötőt, egy fa táblát és egy tolltartót kapott egy szír pénzváltótól. A vád szerint azért, hogy járjon el az érdekükben a velük szerződést felbontani akaró pénzintézetnél. A bíróság azonban úgy látta, nem azért kapott ajándékot az alezredes, hogy cserébe bármit is tegyen. A tanácselnök a másik két vádpontban se találta bűnösnek a nyomozót. A per során a bíróság egyes lehallgatási jegyzőkönyveket kizárt a bizonyítékok közül. Ezt azzal indokolták, hogy a megfigyelés célja nem Molnár volt. Az ügyészség már akkor célzott rá, fellebbezésében kérni fogja, hogy a kérdéses dokumentumokat is felhasználhassák. Szerintük a jegyzőkönyvek más megvilágításba helyeznék az ügyet.

A per során a bíróság egyes lehallgatási jegyzőkönyveket kizárt a bizonyítékok közül. Ezt azzal indokolták, hogy a megfigyelés célja nem Molnár volt. Az ügyészség már akkor célzott rá, fellebbezésében kérni fogja, hogy a kérdéses dokumentumokat is felhasználhassák. Szerintük a jegyzőkönyvek más megvilágításba helyeznék az ügyet. A brókerbotrány egykori nyomozója megint bíróságra kerül. Még az előző ügyében sem született meg a jogerős ítélet, de a rendőr alezredes megint foghatja a fejét a vádlottak padján. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!