Hírek

2005.07.16. 00:00

Mostantól szabad az út a markológépek előtt

Nincs tovább. A Fővárosi Bíróság elutasította a civil szervezetek kérelmét, amelyet a 2006-os margitszigeti úszó Európa-bajnokság építési engedélye ellen nyújtottak be. Fellebbezésnek helye nincs, legfeljebb rendkívüli jogorvoslatot lehet kérni.

Kiss Gergely

A civilek szerint a versenyt uszodabővítés nélkül is meg lehetne rendezni, a környezet károsítása nélkül. A bíróság ezt nem is vitatta, azonban az ítélet szerint ez nem indokolja az építési engedély felfüggesztését. – Ezzel a döntéssel elveszett annak a lehetősége, hogy Budapesten felépüljön egy korszerű fedett uszoda – mondta lapunknak Sipos Béla, a Mozgalom a Margitszigetért Egyesület alelnöke. – Most milliárdokért kialakítanak egy medencét, amelyet csak nyáron lehet használni. Nem beszélve arról, hogy ezt a védett Margitszigeten teszik.

A jogerős építési engedély birtokában a kormányzatnak fel kell gyorsítania az eseményeket. Az Európai Úszószövetség (LEN) ugyanis augusztus elejéig adott határidőt az építkezés megkezdésére. Legrosszabb esetben a LEN elveheti Budapesttől a rendezés jogát. A magyar főváros helyett több ország is szívesen beugrana. Az új helyszín Eindhoven is lehetne. A holland város pályázatát 2002-ben utasította maga mögé Budapest. A Nemzeti Sporthivatal és a Magyar Úszószövetség mindent elkövet, hogy ez ne történjen meg. Szerintük még semmi nem késő, a beruházás időre befejeződik. Ha megkezdődik az építkezés, a LEN időről-időre ellenőrizni fogja az uszodabővítés folyamatát.

Az új medence útjában lévő fákat már kivágták a szigeten. A Nemzeti Sporthivatal képviseletében Ábrahám Attila, a Magyar Úszószövetségtől pedig Gyárfás Tamás vasárnap este hét órakor a Hajós Alfréd Uszodánál már az ünnepélyes alapkőletételt is megejti. A régóta várt eseményen olimpiai bajnokok is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!