Hírek

2005.07.27. 00:00

Próbarobbantás Budapesten

A bombariadók száma évente meghaladja a félezret. A tűzszerészek minden jelzést komolyan vesznek. Az esetek egy-két százalékában valós a fenyegetés.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Bemutatót tartottak a rendőrség tűzszerészei. Mazsola kiszagolta az autóba rejtett robbanószerkezetet. A kiképzett kutyák szinte sohasem tévednek, szimatuk csalhatatlan.
[/caption]Elhagyatottan áll az autó a tér közepén. A háttérben feltűnik egy ember „szkafanderben”, mellette Mazsola, a német juhász kutya. Az eb körbeszimatolja a járművet. Alapos, látszik, hogy érti a dolgát. Néhányszor megkerüli az autót, majd megáll a jobb oldali ajtónál. Úgy tűnik, talált valamit. Gazdája átveszi a terepet. Két tapadókorongot helyez az ablakra, és a kutyával együtt eltávolodik az autótól. Néhány másodperc elteltével az ajtó kisebb kattanás kíséretében kinyílik. A szkafanderes újra felbukkan, immáron egyedül. Hosszú robotkar segítségével könnyedén kiemeli a csomagot az anyósülésről. Óvatos mozdulatokkal arrébb viszi a járműtől. Leteszi a földre. Jöhet a Disrupter, vagyis a három lábú távirányításos pisztoly. Ezt egy méterre helyezi el a céltól, majd gyorsan elhagyja a helyszínt.

[caption id="" align="alignright" width="107"] Tegnap sem találtak bombát
[/caption]– Mehet! – kiálltja egy hang a távolból, és egy hatalmas dörrenést követően darabokra hullik a gyanús csomag. – Köszönjük, vége az előadásnak – zárja le a bemutatót Faa József rendőr alezredes, a tűzszerészszolgálat parancsnoka. Az elmúlt hetek robbantásos merényletei a hazai tűzszerészekre is ráirányították a figyelmet. Munkájuk jó részét a bombariadókból származó fenyegetések teszik ki. A riasztások száma évente 550 és 750 közötti. – A terrorista merényletek miatt nem emelkedett a bombariadók aránya – mondja Faa József. – A véres történések miatt azonban az eddigieknél is fokozottabb figyelemmel végezzük a feladatunkat.

A riasztások harmada egyébként még mindig az iskolás betelefonálóknak köszönhető. Ők elsősorban a dolgozat meghiúsítását szeretnék elérni. A többi esetben a bevásárlóközpontokat és a közintézményeket veszik célba. Az esetek nagy része szerencsére csak vaklárma. – A fenyegetéseknek mindössze egy-két százaléka valódi – mondja a parancsnok. – Ilyenkor robbanószerkezetet is találunk. Faa József arra a kérdésünkre, hogy a közelmúltban is volt-e valós fenyegetés, igennel válaszol. A részleteket azonban nem ismerhetjük meg. Az ügyet még nem zárták le.

Két év börtön jár

A rendőrség minden egyes bombariadó után eljárást indít. A közveszéllyel való fenyegetés alapesetben kétévi szabadságvesztéssel büntethető. Sőt, az illetőnek a tűzszerészek költségeit is ki kell fizetnie. Egy áruház átvizsgálása több millió forintba kerül. – A fenyegetők szorongó, félénk emberek – mondta Veér András pszichiáter. – Élvezetet nyújt számukra, ha megmozdíthatnak egy apparátust. Valószínűleg végignézik, ahogy kiürítenek egy áruházat. Minél nagyobb a felhajtás, annál nagyobb az elégtétel.

Tegnap is fenyegettek

A tűzszerészek a tegnapi bemutatót követően két fővárosi helyszínen is tesztelhették magukat. Délután a Parlamentben és az East-West Business Centerben is bombariadót rendeltek el. Az előbbi esetben a BKV-t hívta fel a fenyegetőző. Fél kettőkor egy ismeretlen férfihang pedig arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy bomba fog robbanni az Astoriánál lévő irodaházban. A kivonuló tűzszerészek egyik helyszínen sem találtak robbanószerkezetet.

– A fenyegetők szorongó, félénk emberek – mondta Veér András pszichiáter. – Élvezetet nyújt számukra, ha megmozdíthatnak egy apparátust. Valószínűleg végignézik, ahogy kiürítenek egy áruházat. Minél nagyobb a felhajtás, annál nagyobb az elégtétel. Tegnap is fenyegettek A tűzszerészek a tegnapi bemutatót követően két fővárosi helyszínen is tesztelhették magukat. Délután a Parlamentben és az East-West Business Centerben is bombariadót rendeltek el. Az előbbi esetben a BKV-t hívta fel a fenyegetőző. Fél kettőkor egy ismeretlen férfihang pedig arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy bomba fog robbanni az Astoriánál lévő irodaházban. A kivonuló tűzszerészek egyik helyszínen sem találtak robbanószerkezetet. Bemutatót tartottak a rendőrség tűzszerészei. Mazsola kiszagolta az autóba rejtett robbanószerkezetet. A kiképzett kutyák szinte sohasem tévednek, szimatuk csalhatatlan. Tegnap sem találtak bombát -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!