Hírek

2005.07.22. 00:00

Végrehajtással kap elégtételt a Gyermely Rt.

Szedik le a polcokról azon tésztákat, amelyeket a Mary-Ker gyártott, de hasonlóak a Gyermely Rt. termékeihez.

Kaszás Erzsébet

A bírósági végrehajtó levelére a Spar, az Interspar, a Kaiser’s és az Auchan áruházakból már eltűntek a polcokról a Korona tészták, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a Gyermely Rt. termékeire. Emiatt a Gyermely mintegy hat éve indított pert a Mary-Ker Kft. ellen, amelyet a még 2005. április 28-án született, jogerős bírósági döntés szerint meg is nyert. Ám mivel sem a kereskedők, sem a gyártó nem igyekezett a kifogásolt áru forgalmazását megszüntetni, a Gyermely Rt. végül is bírósági végrehajtással szerzett érvényt az ítéletnek.

A Gyermely 1 milliárd forint kártérítési igényt is benyújtott. Ha a bíróság ezt megítéli, ez könnyen a versenytárs Mary-Ker csődjéhez vezethet. Az AC Nielsen piackutató felmérése szerint a Mary-Ker a gyermelyit utánzó, jellegbitorló csomagolás bevezetése utáni első évben, 1999-ben 5 százalék többletrészesedést ért el. Majd a Gyermely Rt. piaci ellenkampányát követően továbbra is évente 3 százalékos többletrészesedéssel büszkélkedhetett. Ez a Gyermely Rt. szerint a gyermelyi arculat bitorlásának eredménye, mert semmilyen más piaci tevékenység nem igazolja.

„A Gyermely Rt.-nek nem célja, hogy nehéz helyzetbe hozza bármelyik kereskedőt, de a jogerős ítélet végrehajtásának halogatása társaságunknak kárt okoz. Nem kérünk mást, mint a hatályos, bíróság által kimondott ítélet betartását és tisztességes piaci versenyt” – nyilatkozta Bokros Zsigmond, a Gyermely Rt. elnök-igazgatója. A Mary-Ker vezetősége szóban nem kívánt munkatársunk kérdéseire válaszolni, ám közleményben tudatta: nincs igaza a Gyermely Rt.-nek, de azért, hogy a kereskedelmi partnereknek ne kelljen továbbra is két tűz között őrlődniük, a közelmúltban váltottak.

Arról is tudomásuk van, hogy a kereskedelmi partnereknek is jutott egy-egy megkeresés a végrehajtótól. Utóbbi intézkedéssel szemben azonban jogi problémák merültek fel. A végrehajtónak szerintük nem a partnerekkel, hanem csupán a Mary-Ker Kft.-vel szemben lett volna joga intézkedni. Ezért úgy döntöttek, a Fővárosi Bírósági Végrehajtók, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtók Kamarájánál is beperlik a megbízott végrehajtó céget.

Arról tájékoztatták lapunkat, hogy egy hónapja kezdték kiszállítani a boltokba az új csomagolású Korona tésztát. Mára minden partnerükhöz eljutott az új szállítmány, és folyamatosan cserélődik le az üzletek polcain a fiatalosra újított Korona-termék csomagolása. Azért döntöttek a termék megjelenésének változtatása mellett, mert nem akarják, hogy a kereskedelmi partnereket is ilyen mélyen érintse a vita. A Mary-Ker nem hagyja magát. 900 millió forintra perelték be a Gyermelyt. Az indok: rossz színben tüntette fel a Korona tésztát, holott csak a csomagolásával szemben voltak kifogásai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!