Hírek

2005.08.25. 06:14

Bardi fél vesével is védeni akar

Bardi Gábor, a ZTE 27 éves kapusa edzőmérkőzésen olyan szerencsétlenül ütközött egy labdarúgóval, hogy a veséje háromfelé szakadt, és a siófoki kórházban a felét el kellett távolítani.

Bánki József

[caption id="" align="alignleft" width="118"] Súlyos sérülése után Bardi Gábor teljes életet akar élni a futballpályán
[/caption]Noha Magyarországon, információnk szerint, fél vesével nem adják meg a sportorvosi engedélyt a versenyszerű sportolásra, Bardi Gábor tökéletesen hisz abban, hogy visszatér a pályára, ha kell, akkor Ausztriában – a hálóőrrel többek között erről is beszélgettünk.

– Sokan keresik a súlyos sérülés óta? – kezdtük faggatni Bardit.
– Rengetegen, és főként a kapuskollégák közül. Beszéltem Hajdu Attilával is, aki szintén vesesérülést szenvedett, ő sok jó tanáccsal látott el, a különbség az, hogy neki nem kellett kivenni a fél veséjét. Boszantó, hogy teljesen ártalmatlan szituációban sérültem meg. Ennél jóval veszélyesebb kijövetelek akadnak. Ilyen sérülés autóval, biciklivel is megtörténhet, egyszerűen hihetetlen balszerencsém volt. Egyébként, bár Fóton lakom, sokat vagyok Zalaegerszegen, a soproni bajnokin is jelen voltam, és a Fradi elleni meccsig maradok a fiúkkal. Jól érzem magam Egerszegen, s csak köszönettel tartozom a ZTE vezetőinek, mivel rendkívül korrektek, anyagilag és erkölcsileg is abszolút mellettem állnak. A ZTE-hez 2000-ben újpesti nevelésként Glázer Róbert vitt magával, majd egy finnországi kitérő után tértem vissza a klubhoz, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor tavasszal éppen a jelenleg Hévízen dolgozó Glázer keze alatt védhetnék ismét, mivel a „Zete” fél évre kölcsönadna a másodosztályú csapatnak. Bár már ott tartanánk!

– Belegondolni is rossz, de mit tesz, ha idehaza nem kapja meg a sportorvosi engedélyt?
– Akkor saját felelősségre sportolok majd, az osztrák másodosztályban, úgy tudom, ezt megtehetem. Persze azért a civil életre is készülök, kapusedzőnk, Tamás Gyula ebben is sokat segít, hamarosan beiratkozok a B licences edzői tanfolyamra. Erősen hiszek a pályára való visszatérésemben, már készíttettem is egy speciális övet, ami tökéletesen védi a megmaradt vesémet. Kezelésre nem kell járnom, az étkezésben és a folyadékfogyasztásban sincs korlátozás, azaz, teljes életet élhetek, ám ez számomra csak a futballal képzelhető el.

– Hallott arról, hogy több kosaras az NBA-ben, például az olimpiai bajnok, Alonso Mourning fél vesével játszik?
– Ezt nem tudtam, ám ez is megerősít abban, hogy nekem a pályán, a kapuban van a helyem. Fizikai fájdalmam már egyáltalán nincs, s az orvosok szerint szeptember közepén elkezdhetek kocogni és konditerembe járni. Szüleim, főként az édesanyám, nehezebben viselik lelkileg az eseményeket, aggódnak, miként tudok majd fél vesével sportolni, én viszont alig várom, hogy mozoghassak. A januári alapozást már a többiekkel akarom elkezdeni.

Fél vesével sportoltak

Információnk szerint Magyarországon nem adnak engedélyt élvonalbeli sportolásra fél vesével, nem úgy külföldön. Az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) két ilyen esetről is tudunk. Sean Elliotton, a San Antonio Spurs bedobóján 1999-ben hajtottak végre veseátültetést, 2004. március 14-én újra pályára lépett. Alonzo Mourning, a Miami Heat centere tavaly óta szintén fél vesével pattogtat. Akad példa az öttusából is, hiszen az orosz Eduard Zenovka egy tragikus közlekedési baleset következtében elveszítette egyik veséjét, az 1996-os atlantai olimpián fél vesével nyert ezüstérmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!