Hírek

2005.08.02. 00:00

Csalók paradicsoma az internet

Az egyetlen tanács, amit a szakemberek adhatnak: csak óvatosan! Az átutalások, kártyás fizetések sok veszélyt rejtenek, és Magyarországon is sok károsultja van az internetes csalásoknak.

Szőke László

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Körülbelül két esztendeje nálunk is megsokasodtak a netes bűncselekmények. Leggyakoribb, hogy nem létező árut próbálnak a vevőre tukmálni, majd eltűnnek az interneten átutalt előleggel. Képünk illusztráció. Fotó: Kallus györgy
[/caption]Az ügy teljesen hétköznapinak indul. Az amerikai üzleti partnered többszörös mail-váltás után is azért sír, hogy márpedig neki nagyon körülményes lenne csekkel fizetni. Ehhez ugyanis ki kellene mozdulnia igencsak kényelmes lakóhelyéről. Ő online, azaz interneten keresztül fizetne bankkártyájával. Nyiss valamelyik internetes banki szolgáltatatónál virtuális számlát! – ajánlja türelmetlenül; nálunk mindenki így intézi pénzügyeit – írja. A pénz gyorsan kellene, hát a Google keresőt hívod segítségül. A PayPal, a legelterjedtebb és sokak szerint megbízható szolgáltató nem „fogad” ügyfelei közé senkit Európa innenső feléből. Tovább keresel, és rátalálsz a nagyon hasonló nevű PaySat.com honlapjára. Virtuális számlád percek alatt megnyithatod, s nagy örömmel közlöd amerikai partnereddel: jöhet a pénz, van már hova. Minden tökéletesen működik, „leszívják” az amerikai bankkártyáról a pénzt. Még meg is nyugtat, amikor közlik, hat hetet várnod kell, új ügyfél vagy, ennyi idő szükséges, amíg kiderül, nincs-e csalásról szó. Vársz türelmesen. Aztán közlöd a PaySat arc nélküli ügyintézőjével (stílusosan, e-mailben), hogy immár eltelt a hat hét, utalhatja tovább a pénzt itthoni számládra. Bocs, jön a gyors válasz, először le kell ellenőrizniük, hogy tényleg a tiéd-e a megadott bankszámla. Küldj, légy szíves, másolatot bankkártyád mindkét oldaláról, a számlanyitási szerződésről, illetve személyi igazolványodról is – írják. Jó, ezt teszed, küldöd szorgalmasan elektronikus levélben a kért fénymásolatokat. Eltelik újabb négy hét.

Kicsit idegeskedni kezdesz, de azért diszkrét bájjal érdeklődsz ismét, mikor jön a pénzed. Újabb két hét kell, míg a bankodnál leellenőrzik, hogy tényleg te vagy-e az, aki. Három hét után ismét, most már kissé nyersebb változatát küldöd a sürgető elektronikus postának: illene jönnie annak a pénznek! Elnézést, így az udvarias válaszlevél, elkallódtak a fotokópiák, küldd el ismét – és vársz újabb 4 plusz 3 hetet. Hónapok teltek el, pénzed még sehol. Érdeklődő leveleidre egyre később és egyre ritkábban kapsz választ. Ekkor kezd annyira felerősödni a gyanú, hogy immár figyelmesen és módszeresen kezded áttanulmányozni a PaySat.com honlapját. Keresed a cég címét. Találsz is kettőt belőle: egyik szerint a cég Oslóban, Norvégiában, a másik szerint New Yorkban, Amerikában működik. Telefonszám sehol, faxszámból viszont kettő. Automatára faxolsz is, persze, válasz semmi. Szorgalmasan küldözgeted a maileket, válasz semmi. Ekkor már tudod, átvertek. No, majd a rendőrség – gondolod naivan.

Az ORFK ugyan már évek óta létrehozta internetes csoportját, de ez nem garancia a sikerre. Barta Sándor, a csoport munkatársa elöljáróban azt mondja, körülbelül két esztendeje nálunk is megsokasodtak a netes bűncselekmények. Több száz feljelentés érkezik. Ha az elkövető Magyarországon csal, egész jó eséllyel le is fülelhető. Ha viszont külföldi, akkor bizony baj van. Rátérünk a PaySat.com-ra, és tényleg baj van: „Annál nehezebb egy ilyen csalás elkövetőit felderíteni, minél több ország lehet érintett benne. A PaySat.com esetében pedig feltehetően egyiptomi cégen keresztül igényelték a Paysat nevet. New Yorkban működő amerikai céget bíztak meg ennek ügyintézésével, valószínűleg elektronikus formában. A kiszolgáló számítógép (szerver), melyről a szolgáltatás fut, egy másik, texasi cégnél található fizikailag, de a napi feltöltés brit számítógépről történik” – foglalta össze röviden az érintett országok listáját Barta Sándor.

Külföldön csak úgynevezett jogsegély keretében lehet nyomozni, pontosabban nyomoztatni, azaz minden országba legfelsőbb szintű ügyészi jóváhagyás kellene ahhoz, hogy interneten lenyúlt pénzem után kutassanak. Ami azért, legyek bármenynyire is felháborodva, legkevesebb hat hónapba telik. Azaz már akkor feljelentést kellett volna tennem csalás ellen, amikor először kapcsolatba kerültem a PaySat.commal. Az interneten nagyon jól el lehet rejtőzni. A PaySat.com esetében hiába érkeztek elektronikus levelek tucatjai, a feladóról alig lehet kideríteni valamit. Ugyanis van mód arra, hogy azokat az úgynevezett levelezői kiszolgálókat (mail-szervereket) is megkerüljék, melyek azonosítható adatokkal látják el az e-mailek fejlécét. Ebben az esetben is ez történt. Nagyon kevés az utalás arra, hogy hol, ki írhatta azokat.

Mit lehet tenni? Feljelentést a lakhelyünk szerinti illetékes rendőrkapitányságon, az ilyen „piti” ügyeket ugyanis ők vizsgálják ki. A Nemzeti Nyomozó Irodához amúgy is csak az internet segítségével elkövetett csalások „krémje” kerül. Biztonságot csak a megelőzés, illetve az óvatosság jelent. Pénzügyi szolgáltatásokat csak magyar cégektől vegyünk igénybe, ha nem akarunk kockáztatni. Olyanoktól, akik itt, Magyarországon leellenőrizhetők. Különben jön a PaySat.com, s viszi azt is, ami nem az övé.

Természetesen próbáltunk statisztikai adatokhoz jutni a magyar károsultakról, az internetes csalások számáról. Merő ábránd, ugyanis a magyar BTK nem ismeri az internetes csalás fogalmát. Így statisztikája sincs. És szemben az évenkénti néhány száz feljelentéssel, több tízszerese, sőt, százszorosa lehet azoknak a száma, akiket ugyan átvernek az interneten, de szégyellik bevallani.

Internetes csalások világtoplistája  

1. On-line aukció - rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak

2. On-line vásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött (nem árverésen értékesített) cikk

3. Nigériai ajánlat

4. Hardver-, szoftvervásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek

5. Internet-hozzáférés - meg nem rendelt vagy meg nem kapott szolgáltatások kiszámlázása

6. Szolgáltatásvásárlás - ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése (gyakori felnőtt-tartalmak esetén)

7. Otthoni munkavégzés - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

8. Kölcsönök - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

9. Hitelkártya-ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

10. Üzleti ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

Fontos telefonszámok

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ügyfélszolgálat: (06-80) 203-776 (ingyenes szám), valamint (06-1) 489-9826, (06-1) 489-9827

Hírközlési Felügyelet, ügyfélszolgálat: (06-1) 468-0673

Befektetővédelmi Alap: (06-1) 327-4347

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, ügyfélszolgálat: (06-1) 80-201-205 (ingyenes szám), valamint (06-1) 303-9075, (06-1) 459-499

Magyar buktatók

Mostanában a www.mobile.de német, elsősorban használt autókat kínáló honlapot kedvelik a csalók. Magyarországon már legkevesebb négy esetről tudnak, amikor a fizetés ellenére sem küldték el a „megvásárolt” portékát a jóhiszemű, de vakmerő vevőnek. A magyar internetes csalások leggyakoribbja különben az, hogy nem létező árut próbálnak a vevőre tukmálni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel (vagy teljes árral) együtt.

Szótár

- Domain (tartománynév): a számítógép egyedi neve interneten

- IP-cím: az Internet Protocol rövidítése, szokványos internetes számítógépek azonosítására szolgáló cím

- e-mail-szerver: olyan nagy teljesítményű számítógép, amely más gépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok használatát teszi lehetővé.

sok károsultja van az internetes csalásoknak. Szőke László Internetes csalások világtoplistája   1. On-line aukció - rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak

2. On-line vásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött (nem árverésen értékesített) cikk

3. Nigériai ajánlat

4. Hardver-, szoftvervásárlás - rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek

5. Internet-hozzáférés - meg nem rendelt vagy meg nem kapott szolgáltatások kiszámlázása

6. Szolgáltatásvásárlás - ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése (gyakori felnőtt-tartalmak esetén)

7. Otthoni munkavégzés - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

8. Kölcsönök - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

9. Hitelkártya-ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek

10. Üzleti ajánlatok - várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek Fontos telefonszámok Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ügyfélszolgálat: (06-80) 203-776 (ingyenes szám), valamint (06-1) 489-9826, (06-1) 489-9827

Hírközlési Felügyelet, ügyfélszolgálat: (06-1) 468-0673

Befektetővédelmi Alap: (06-1) 327-4347

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, ügyfélszolgálat: (06-1) 80-201-205 (ingyenes szám), valamint (06-1) 303-9075, (06-1) 459-499 Magyar buktatók Mostanában a www.mobile.de német, elsősorban használt autókat kínáló honlapot kedvelik a csalók. Magyarországon már legkevesebb négy esetről tudnak, amikor a fizetés ellenére sem küldték el a „megvásárolt” portékát a jóhiszemű, de vakmerő vevőnek. A magyar internetes csalások leggyakoribbja különben az, hogy nem létező árut próbálnak a vevőre tukmálni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel (vagy teljes árral) együtt. Szótár - Domain (tartománynév): a számítógép egyedi neve interneten

- IP-cím: az Internet Protocol rövidítése, szokványos internetes számítógépek azonosítására szolgáló cím

- e-mail-szerver: olyan nagy teljesítményű számítógép, amely más gépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok használatát teszi lehetővé. Körülbelül két esztendeje nálunk is megsokasodtak a netes bűncselekmények. Leggyakoribb, hogy nem létező árut próbálnak a vevőre tukmálni, majd eltűnnek az interneten átutalt előleggel. Képünk illusztráció. Fotó: Kallus györgy -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!