Hírek

2005.08.10. 00:00

Kilencen vinnék Ferihegyet

Kétszázötven kilót nyom az a pályázati anyag, amit a tíz jelentkező közül kilenc nyújtott be a Budapest Airport többségi tulajdonának megvásárlására – közölte Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kommunikációs igazgatója. A magyar pályázók részben megfogyatkoztak, a BBA-val párban induló Wallis ugyanis kilépett a konzorciumból.

Bán K.

A Ferihegyi repülőtér lehetséges gazdája lehet azonban a velencei reptérrel együtt pályázó magyar csoport, amelyben a Trigránit mellett az OTP és a Mol is fölsorakozott. Hogy milyen gigantikus méretű üzletről van szó, azt jelzi, hogy a pályázóknak a hazai magánosítás során soha ekkora bánatpénzt nem kell letenniük a pályázat mellé, történetesen 500 millió forintot. Ez az összeg persze nem vész el, a nyertes által fizetendő vételárba beszámít, a vesztesek pedig visszakapják. A világ nyolc legnagyobb repülőtér-fejlesztő és -üzemeltető cége közül hét pályázik Ferihegyre, ami a befektetők rendkívüli érdeklődését jelzi.

Ebből még az utasok is profitálhatnak, az ÁPV Rt. ugyanis azt a feltételt is szabta, hogy a repterek használatáért kért díjszabás ne csupán átláthatóbb és kiszámíthatóbb, de olcsóbb is legyen, mint jelenleg. Márpedig, ha a légitársaságoknak kevesebbet kell fizetniük, akkor a jegyek ára is csökkenni fog a piaci versenyben. Az ajánlatokat novemberig értékeli az ÁPV Rt., s a második, mindent eldöntő fordulóban már csak azok maradnak versenyben, amelyek mindenben megfelelnek az ÁPV Rt. feltételeinek. Ezek sorában a repülőtér fejlesztése az egyik, ha nem a legfontosabb követelmény.

A reptér és a rajta lévő felépítmények továbbra is az állam tulajdonában maradnak, ám az új tulajdonos 75 évig birtokon belül marad, de a magánosítás révén a fejlesztések már nem állami, hanem magántőkéből valósulnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!