Hírek

2005.08.22. 06:41

Lerombolják a házakat

Izraeli buldózerek vasárnap Niszanit telep több mint harminc házát rombolták le a Gázai övezetben. A kiürítések befejezésükhöz közelednek.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="289"] Nemcsak az izraeli biztonsági erők vannak szolgálatban. A palesztin karhatalom igyekszik meggátolni, hogy aknavetőkkel siettessék a kiürítést.
[/caption]Megkezdődött az utolsó zsidó telepek kiürítése is a Gázai övezetben. Több mint ezer fegyvertelen katona és rendőr látott Azmonában a négyszáz telepes és kétszáz szélsőséges tiltakozó jelképes ellenállásának letöréséhez. A biztonsági erők mindenekelőtt a zsinagógát zárták körül, hogy senki se sáncolhassa el magát benne. Ezt megelőzően Katifban sikerült utat törniük a telepre, amelynek bejáratánál a lakók autógumikat és szemetes tartályokat égettek. Azmona és Katif után – utolsóként – Necarimot hétfőn ürítik ki. Az összesen huszonegy telep közül a többi tizennyolcat már péntekre evakuálták, az akció a zsidó szombat, a sabbat miatt egy napig szünetelt, vasárnap pedig hozzáláttak az elhagyott épületek lerombolásához. Miközben a kiürítés és a viszszamaradt házak ledózerolása még tartott, a palesztin vezetés körében máris elkezdődött a vita arról, hogy miként nevezzék el a korábbi zsidó kolóniákat. Egy rafahi lakos az egyiptomi határon arról álmodozik, hogy a korábbi Neve Dekalím helyén létrejövő város a novemberben elhunyt palesztin elnök, Jasszer Arafat nevét fogja viselni. Madzsid Aga rafahi kormányzó szeretné megörökíteni azok emlékét, akik az izraeliek által lerombolt telepek újjáépítésében segédkeznek. Példát is mondott: ha II. Abdállah jordániai király erre a célra pénzt adományozna, természetesenek tartaná, hogy az adott települést róla nevezzék el.

Az Egyesült Államok Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint összesen nyolcvanmillió dollárral (több mint tizenhétmilliárd forinttal) kívánja a Gázai övezetet megsegélyezni. „A washingtoni kormány állja a szavát, és máris készenlétbe helyezett ötvenmillió dollárt a házépítések finanszírozására, valamint munkahelyek teremtésére. Ehhez járulna még harmincmillió az ivóvízellátásra” – közölte Abbász, miután találkozott Gázában David Welch amerikai követtel. A megbeszélésen a palesztin elnök szorgalmazta az egy terület–két ország terv gyors megvalósítását. „Egy palesztin állam békében élhetne Izrael Állam mellett” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!