Hírek

2005.09.19. 00:00

A bíróságokon előnyt élveznek a politikusok?

„A megkérdezettek közel harmada, az emberek 28 százaléka véli úgy, hogy a politika befolyásolja a bíróságok ítéleteit” – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy közelmúltban elkészült közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.

T. G.

A Medián felméréséből az is kiderült, a válaszadók 22 százaléka kormánypárti, míg 6 százalék ellenzéki befolyást sejt a bíróságok munkája mögött. Lomnici hozzátette: az emberek többsége, 56 százalék bízik a bíróságok függetlenségében. A főbíró kifejtette: egy tavaszi felmérés szerint az emberek leginkább az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság függetlenségében bíznak (69-69 százalékban vélik így a megkérdezettek), a bíróságok 61 százalékot kaptak. Lomnici hangsúlyozta: a tapasztalat az, hogy a bíróságok megítélését nem az elvi jellegű ítéletek, mint inkább az ismert embereket érintő ügyek befolyásolják. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ilyen nagy az eltérés a Legfőbb Bíróság és a többi bíróság megítélése között, továbbá megdöbbentőnek minősítette, hogy a megkérdezettek kétharmada véli úgy, hogy a politikusok a bírósági eljárások során előnyt élveznek. A hazai bíróságok bizalmi megítélése évek óta kimagasló európai viszonyok között is: míg idehaza hatvan százalék feletti a bizalmi mutató, addig például Franciaországban mindössze húszszázalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!