Hírek

2005.09.30. 00:00

A győztes pártok gyorsítanak Lengyelországban

Gy. Z.

A győztes pártok négy nappal a lengyelországi választások után megkezdték koalíciós tárgyalásaikat. Kazimierz Marcinkiewicz kijelölt miniszterelnök a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt részéről a liberális Polgári Platformmal (PO) folytatott megbeszélések előtt közölte, hogy előbb a kormány programját kívánja összeállítani, s csak azután kerül szóba a tárca elosztása.

Marcinkiewicz sürgette a PO-t, hogy amilyen gyorsan csak lehet, nevezze meg jelöltjét a miniszterelnök-helyettesi posztra, hogy a kormányalakítási tárgyalások ezzel nagyobb iramot vehessenek. Jóllehet a múltban voltak bizonyos eltérések a két párt között, Marcinkiewicz azonban késznek mutatkozik szemet hunyni felettük a kormány jobb kilátásai érdekében. A PiS a szavazatok huszonhét százalékával százötvenöt, a PO huszonnégy százalékkal százharminchárom mandátumot szerzett. Így a két párt egyértelmű többséggel rendelkezik a négyszázhatvan tagú szejmben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!