Hírek

2005.09.20. 00:00

A minimálbérről vitázik a kormány és az MSZOSZ

A kormány várhatóan a héten eljuttatja az országos keresetemelési ajánlásáról készült javaslatát a szociális partnereknek.

J. Á.

Veres János pénzügyminiszter a költségvetési tervekről szólva a közelmúltban 3 százalékos reálbéremelést tartott lehetségesnek jövőre. Az infláció mértékét pedig 2 százalékban jelölte meg. Az MSZOSZ javaslatában közel 4 százalékos reálbér-növekedést szeretne elérni. A kormány javaslata szerint a szakképzettség nélkülieknél a minimálbérnek el kellene érnie az egykeresős, egyszemélyes háztartások létminimumát. Kormányzati számítások szerint ez 63 ezer forint. A középfokú végzettségüeknél 70 ezer forint, míg a felsőfokú végzettségűeknél 76 ezer forint lenne a minimálbér. Az MSZOSZ 65 ezer forintos létminimumot, szakmunkások esetében 81250, míg a felsőfokú végzettségnél 97500 forintot tartana indokoltnak. A szövetség szerint csak ilyen garantált minimálbérekkel lehet elérni, hogy ne legyen nagy különbség a járulékfizetés alapját képező és a ténylegesen kifizetett keresetek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!