Hírek

2005.09.17. 00:00

A náci idők gyakorlata kísért Kínában

Európának ezen a fertályán meglehetősen visszatetszően hat az a hír, amelyet a brit The Guardian közölt a héten. A cikk tárgya kísértetiesen idézi a náci megsemmisítő táborok gyakorlatát, amelynek során például lámpaernyőt készítettek emberbőrből, szappant főztek emberi testekből és keféket a hajból.

Gyulay Z.

A tudósítás szerint egy kínai kozmetikai óriáscég kivégzett emberek bőréből kíván ránctalanító krémet előállítani. A brit lap azt írja, hogy a szóban forgó kínai vállalat képviselője megerősítette a titokban folyó kutatások tényét, hogy golyó általi halálra ítélt rabok bőrét az ítélet végrehajtása után ajakrúzs és ránctalanító készítmények gyártásához használják fel. A cég nevét azonban jogi magfontolásból a brit újság nem közölte.

Újságíróknak, akik potenciális vevőknek álcázták magukat, a cég képviselője kifejtette, hogy „régóta jól ismert” eljárásról van szó, ezért nem csaptak az ügynek különösebb hírverést. A The Guardian közlése szerint nem tudták tisztázni, hogy a kivégzettek bőréből kivont kollagént egyelőre csak kísérleti célokra alkalmazzák-e vagy pedig már föllelhető a cég termékeiben. Azt sem tudni, hogy kínai konszern kozmetikumai megtalálhatók-e az európai piacon, illetve az interneten. A vállalat ugyanis más kollagéntartalmú készítményeit már exportálja Európába és az Egyesült Államokba. A brit lap megjegyzi, hogy a kínai cég már dolgozik egy olyan ránctalanító krém kifejlesztésén is, amely elhajtott magzatok szövetéből nyert kivonatot tartalmaz.

Az egész világon Kínában hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet, méghozzá rendszerint nyilvánosan. Egy kormánytól független szervezet adatai szerint tavaly csaknem öt és fél ezer embert végeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!