Hírek

2005.09.14. 00:00

A nemzetbiztonság szerint Szatmáriék nem kémkedtek

I. A.

Nem kémkedett Magyarországon a Szatmári házaspár, legalábbis a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) nincs erre utaló adata, ezért a rendőrség elutasította a Deport 56 (56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága) feljelentését. Szerdahelyi Szabolcs, a Deport 56 elnöke a Magyar Távirati Iroda rendelkezésére bocsátotta a rendőrség feljelentést elutasító határozatát. Ebben – amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője írt alá szeptember 1-jén – az olvasható: a kémkedés miatt tett feljelentést elutasítják, mivel hiányzik a bűncselekmény gyanúja.

A határozat indoklása szerint a Deport 56 elnöke, Szerdahelyi Szabolcs feljelentést tett Szatmári Tibor és Szatmári Ildikó ellen kémkedés gyanúja miatt. A feljelentő a bűncselekmény bizonyítékaként a Nemzetbiztonsági Hivatal anyagára hivatkozott. „A Nemzetbiztonsági Hivataltól kért és kapott tájékoztatás alapján Szatmári Tibor és Szatmári Ildikó tekintetében büntetőeljárás megindítására alapul szolgáló adatokkal nem rendelkeznek” – írja az osztályvezető. Az iratban az is szerepel: „Szatmári Tiborral és Szatmári Ildikóval szemben sem a feljelentésben szereplő kémkedés bűntett, sem más bűncselekmény gyanúját megállapítani nem lehetett”, ezért a feljelentés elutasításáról határoztak.

„A hír talán csak rágalmazóimnak meglepetés, én eddig is tudtam, hogy nem kémkedtünk, s nem véletlenül bíztam abban, hogy az illetékes hatóságok korrektül végzik a dolgukat” – közölte lapunkkal Szatmári Tibor. „Most már gondolom, hogy mindenki számára világos, hogy ez egy politikai ügy volt. A sajtó azon részének, amely engem is meghallgatva tisztességesen tudósított az ügyről, köszönetet mondok” – nyilatkozta. A Szatmári család azt közölte, hogy mindössze egy lapot perelnek be, mégpedig azt, amely a mintegy egy hónapja kirobbant ügyet – véleményük szerint – politikai célok szolgálatába szegődve elindította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!