Hírek

2005.09.12. 00:00

A területfejlesztés gyűjtőfogalom

Csanádi Ágnes szerint a 350 fős, 4 milliárd forinttal gazdálkodó vállalat vezetőjeként most nagyobb a felelőssége, mint néhány éve a kormányapparátusban, közigazgatási államtitkárként. Pályafutása a területfejlesztéssel indult, és a VÁTI Kht. élén ide kanyarodott vissza.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Az egykori állami vállalatokra emlékeztető munkastílust és szervezetet kellett átalakítani a modern tanácsadó cégek mintájára
[/caption]– A dolgozószobája és a tárgyalók falán mindenhol kisebb-nagyobb térképeket látni. Miért pont ezeket? – A térképek a VÁTI tevékenységét szimbolizálják, hiszen a cégünk tevékenysége a területfejlesztéshez kötődik. Ezen belül vannak kutatási, tervezési és tanácsadói feladataink. Mi kezdetben a területfejlesztési Phare programok végrehajtásában vettünk részt, ma már közreműködő szervezetként a Regionális Fejlesztés Operatív Program és az INTERREG Közösségi Kezdeményezés programok megvalósításában is. Ezek együtt mintegy 200 milliárd forint európai uniós és hazai támogatás, nemzeti költségvetési források felhasználásáról – és bár nem szeretem ezt a kifejezést, de így érthetőbb – szétosztásáról szólnak. A térképeken a 12 regionális képviseletből álló országos hálózatunkat is bemutatjuk, ami cégünk egyik fő értéke. A VÁTI egyébként százszázalékos állami tulajdonban lévő, állami szolgáltató tevékenységében nem nyereségérdekelt, hanem közhasznú társaság, amelyik a megrendeléseinek és így a bevételeinek a 80–85 százalékát is az államtól kapja.

– Hogy került kapcsolatba a területfejlesztéssel, illetve vezérigazgatóként a VÁTI élére?
– Mindig érdekelt ez a téma, a területfejlesztés ugyanis nem egy konkrét, hanem gyűjtőfogalom, benne sok-sok konkrétummal. Először 1995-ben merültem bele komolyabban, amikor a gazdasági kamara főtitkár-helyetteseként a főnököm megkért, hogy egy parlamenti nyílt napon beszéljek helyette a vállalkozások szempontjából a területfejlesztésről. Mint mindenre, amit elvállalok, erre is nagyon felkészültem, és igen jó visszhangja volt az előadásomnak. Innen kerültem ismét az államigazgatásba, előbb a Miniszterelnöki Hivatalba majd a gazdasági minisztériumba. És 2000-ben én magam kértem, hogy – akkor még beosztott tervezőként – hadd jöjjek dolgozni a VÁTI-ba, mert a cég akkor kapta meg az uniós programok tervezésével kapcsolatos feladatokat, és meg akartam tanulni ennek a munkának a gyakorlati részét is. S bár 2003-ban a munkaügyi minisztérium közigazgatási államtitkára lettem, amikor 2004 májusában felmentettek, és felajánlották a VÁTI átszervezését, örömmel jöttem vissza.

– Mit kellett átszervezni, és mennyi ideig tartott?
– Az volt a feladatom, hogy az egykori állami vállalatokra emlékeztető szervezetet, munkastílust alakítsam át a mai, korszerű tanácsadó cégek mintájára. És amit nehezebb volt végrehajtani, hogy nagyon sok régi, más munkastílushoz szokott vezető beosztású munkatárstól váljak meg. Ma a VÁTI-nál az átlagéletkor 32 év, és a teljes átszervezés, illetve mire kialakultak az új feladatok, új hatáskörök, bő fél évig eltartott.
– Lelkileg nem viselte meg az egykori kollégák menesztése?
– Dehogynem. Ám beláttam, hogy szükséges, és igyekeztem úgy irányítani az egyenkénti beszélgetést, hogy ők maguk vonják le az elhangzottakból a következetést: menniük kell.
– Pályafutását gyakori váltások kísérik, két-három évnél tovább, legalábbis eddig, egy helyen sem maradt. Ez tudatos?
– Részben igen, részben így alakult. Mindenképpen hátránya, hogy mire rutinszerűvé válhatnának a feladatok, már máshol és újat kell megtanulnom. De éppen ez az, amit szeretek benne, hogy folyamatos továbbképzésre, megújulásra kényszerít.

– A falán a térképek mellett számos oklevél, uniós kurzusok elvégzését igazoló bizonyítvány látható, és a címzetes egyetemi tanári kinevezése. Ezek szerint tanít is.
– Egy bizonyos életkorban és tapasztalat birtokában szerintem mindenki eljut oda, hogy amit megtanult, azt szeretné átadni másoknak. Négy éve indult az első kurzusom – először csak felnőtteknek, és jövőre már nappali tagozatos diákoknak is – a Budapesti Kommunikációs Főiskola. A főigazgató kikérte a véleményemet arról, hogyan lehetne a közszolgálati menedzsmentet hatékonyan oktatni, és miután elmondtam neki, hogy mit gondolok, felkért, hogy akkor vállaljam is el ezt. Amire nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy itt nem lehet mellébeszélni, mert azt a hallgatók nem fogadják el, és vagy nem járnak órára, vagy – főként a fiatalok – akár durván beszólnak. Éppen ezért igazi kihívás a tanítás.
– Milyen vezetőnek tartja saját magát?
– Demokratikusnak, aki csak szorult helyzetben hozza meg
a döntést a többiek meghallgatása nélkül. És mivel a pályafutásom során rengeteg főnököm volt, akikkel harcoltam, akiket próbáltam az igazamról meggyőzni, nem egyszer képzelem magam a beosztottjaim helyébe. Csodálkoznak is néha, hogy amikor a leginkább nem értünk valamiben egyet, miért látnak mégis mosolyogni.

Csanádi Ágnes (50 éves) a VÁTI Kht. vezérigazgatója

Csanádi Ágnes minden napját házának kertjében kezdi, a kávéscsészével sétálva, és örülve a fűnek, a virágoknak, a nyugalomnak. Utána jöhet a napi 10–12 óra munka.

Család: fia 25 éves, villamosmérnök, aki egészen kisgyerekként ismertette meg a mamával az akkori Commodore titkait. Azóta mindkettőjük életének része a számítógép.

Hobbi: utazás, amelyhez a szállást és a repülőjegyet természetesen interneten rendeli. Imádja a zenét, szeret hangversenyre és színházba járni .

Szakmai életút

Csanádi Ágnes második diplomáját Pécsett, a Jannus Pannonius Tudomány Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte, a legújabbat a budapesti Közgáz pénzügyi szakán. Volt kormányfő-tanácsadó, minisztériumi közigazgatási államtitkár. Az uniós programok mellett a kisvállalkozás-fejlesztési programok kidolgozásáért is elismert a neve a szakmában.

Ötvenöt éves cég

A VÁTI Közhasznú társaság az idén októberben lesz 55 éves. Igaz, ez idő alatt az egykori, csak tervezéssel foglalkozó állami vállalat tevékenységi köre alaposan megváltozott. A cég ma már három európai uniós alap kezeléséért felelős. Továbbá információs portált (terport.hu) és a Területi Információs Rendszert (TeIR) is fenntartja és működteti. Mindezeken túl kezeli az országos kiterjedtségű terület- és településrendezési, építésügyi-műszaki dokumentációs központot. Miközben a cég fő megrendelője az állam – ezzel szakmai hozzáértésüket elismerve – egyre gyakrabban kérik fel őket közös, uniós pályázat benyújtására neves, nemzetközi tanácsadó vállalatok, mint például

a Price Waterhouse.

vissza. Kaszás Erzsébet Csanádi Ágnes (50 éves) a VÁTI Kht. vezérigazgatója Csanádi Ágnes minden napját házának kertjében kezdi, a kávéscsészével sétálva, és örülve a fűnek, a virágoknak, a nyugalomnak. Utána jöhet a napi 10–12 óra munka.

Család: fia 25 éves, villamosmérnök, aki egészen kisgyerekként ismertette meg a mamával az akkori Commodore titkait. Azóta mindkettőjük életének része a számítógép.

Hobbi: utazás, amelyhez a szállást és a repülőjegyet természetesen interneten rendeli. Imádja a zenét, szeret hangversenyre és színházba járni . Szakmai életút Csanádi Ágnes második diplomáját Pécsett, a Jannus Pannonius Tudomány Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte, a legújabbat a budapesti Közgáz pénzügyi szakán. Volt kormányfő-tanácsadó, minisztériumi közigazgatási államtitkár. Az uniós programok mellett a kisvállalkozás-fejlesztési programok kidolgozásáért is elismert a neve a szakmában. Ötvenöt éves cég A VÁTI Közhasznú társaság az idén októberben lesz 55 éves. Igaz, ez idő alatt az egykori, csak tervezéssel foglalkozó állami vállalat tevékenységi köre alaposan megváltozott. A cég ma már három európai uniós alap kezeléséért felelős. Továbbá információs portált (terport.hu) és a Területi Információs Rendszert (TeIR) is fenntartja és működteti. Mindezeken túl kezeli az országos kiterjedtségű terület- és településrendezési, építésügyi-műszaki dokumentációs központot. Miközben a cég fő megrendelője az állam – ezzel szakmai hozzáértésüket elismerve – egyre gyakrabban kérik fel őket közös, uniós pályázat benyújtására neves, nemzetközi tanácsadó vállalatok, mint például

a Price Waterhouse. Az egykori állami vállalatokra emlékeztető munkastílust és szervezetet kellett átalakítani a modern tanácsadó cégek mintájára -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!