Hírek

2005.09.07. 00:00

A víz apad, a káosz marad

Akár tízezren is nyugodhatnak a hullámsírban New Orleansban. A túlélők között kolerát észleltek, Louisiana állam afféle Marshall-segélyért folyamodott. Amerika gyászol és keresi a felelősöket.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Amerikai katona őrt áll New Orleans belvárosa közelében, az utat lezárták, tűz miatt. Szinte minden órában lángra lobban valami a városban.
[/caption]Az elöntött város egyes részein 30 centimétert is csökkent a vízszint, miután sikerült betömni az egyik gátszakadást. A hatvan méter hosszan sérült szakaszt helikopterekről ledobott homokzsákokkal erősítették meg, így akadályozták meg, hogy további víztömegek áradjanak New Orleansba. Az áram és a telekommunikáció helyreállításában is történtek előrelépések, de még mindig legalább 800 ezer háztartás van áram nélkül.
Közben a rendőrök és a Nemzeti Gárda egységei házról házra átfésülik a várost,  túlélők után kutatva. A hatóságok ugyanis járványveszély miatt elrendelték a város teljes kiürítését, de ennek sokan nem tettek eleget. W. J. Riley, a város rendőrfőnök-helyettese szerint még mindig legalább 10 ezren tartózkodnak New Orleansban.
George W. Bush a tartós kritikákra válaszul kedden nyilvános vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, mi az, amit helyesen, és mi az, amit helytelenül tett a washingtoni kormányzat. Sólyom László magyar államfő részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a katasztrófa miatt az amerikai elnöknek.
Közben jelezték az első koleragyanús eseteket. Bár a betegség egy viszonylag ártalmatlan változatát mutatták ki néhány kimentett túlélőnél, a legyengült immunrendszerű menekülteknél ez is halálos kimenetelű lehet. A Pentagonból kiszivárgott értesülések szerint az egész elöntött területet lepermeteznék erős rovarirtóval, hogy megakadályozzák a moszkitók szaporodását. Ezek terjesztik ugyanis
a nyugat-nílusi vírust, amely életveszélyes agyhártyagyulladást okozhat. A hatóságok szerint a pénteken kezdődött mentőakcióban eddig mintegy 155 ezer embert telepítettek ki a városból. Ezek többsége Texas államba menekült, ahol tegnap szükségállapotot kellett kihirdetni, mivel a más területekről elmenekültekkel együtt immár több mint negyedmillió embert szállítottak oda. Az állam kormányzója drámai hangú felhívásban kérte más szövetségi államok kormányzóinak segítségét.
Az eltűntek keresése és mentése egyelőre még folytatódik. A halálos áldozatok száma a hivatalos becslések szerint is több ezerre tehető. Ray Nagin, New Orleans polgármestere szerint egyedül a városban 10 ezren pusztultak el.
A katasztrófa miatt a kormányzat politikai össztűzbe került. George Bush televízióban adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „mindenki a tőle telhető legjobbat nyújtotta”. Nem így vélekedett azonban Jesse Jackson, aki szerint a szövetségi kormány szándékosan nem sietett az afroamerikai túlélők segítségére.
Louisiana állam kormányzója, Kathleen Blanco szerint az államnak sürgősen „Marshall-segélyre” van szüksége az újjáépítéshez. A kormányzó asszony összetűzésbe keveredett a szövetségi intézményekkel, megtagadta például, hogy a louisianai Nemzeti Gárdát szövetségi irányítás alá rendeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!