Hírek

2005.09.28. 00:00

Alkotmányellenes lehet a luxusadó tervezete

Amennyiben nem módosítják a nagy értékű ingatlanokra kivetett luxusadóról szóló törvényt, akkor minden valószínűség szerint megsemmisíti azt az Alkotmánybíróság. Mindezt Cservák Csaba alkotmányjogász jegyezte meg lapunk kérdésére a tervezet kapcsán.

Szakács Á.

A szakember hozzátette: az előzetes javaslatból hiányoztak azok az eljárási elemek, amelyek alapján ellenbizonyítással fellebbezéssel lehetne élni a helyi önkormányzat által megállapított érték ellen. Megeshet például, hogy egy 95 milliós ingatlant 110 millióra értékelnek, amely után a százmilliós értékhatár átlépése miatt adót kell fizetni. A tulajdonos viszont nem tud a saját számításaival érvelni, mindez pedig a szakértő szerint alaptörvény-ellenes. Az alkotmányos elvek szerint minden eljárás ellen helye van a fellebbezésnek.

A luxusadót a tervek szerint abban az esetben kell majd fizetni, ha az ingatlan számított értéke százmillió forint felett van. Az adó mértéke a százmillió forint feletti rész 0,5 százaléka. Több tulajdonos esetén az adót tulajdoni hányaduk arányában kell megfizetni. A luxusadó típusú ingatlanadót az országban tízezer lakásra és ezer üdülőre vetnék ki az önkormányzatok. Ebből 2-3 milliárdos bevételre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!