Hírek

2005.09.24. 00:00

Átvilágítjuk a politikai elitet

Milliárdokat emésztenek fel a minisztériumoknál azok a megrendelések, amelyeket megvalósíthatósági tanulmányokra, kommunikációs kiadásokra és jogi szaktanácsadásra fordítanak. A megbízottak gyakran "közeliek", azaz barátok, ismerősök.

Dreissiger Ágnes –Szakács Árpád

[caption id="" align="aligncenter" width="468"] A Fészekrakó program működése a gyakorlatban és a hozzá kapcsolódó plakát. A program kommunikációját is külső cég végezte kormánymegrendelés alapján. A kommunikációt általában beszállítók végzik. Fotó: Riskó Gáspár
[/caption]Juhász Gábor belügyi álamtitkár udvari fényképésszel dokumentáltatja politikai munkásságát, de nem ő az egyetlen, aki külső céget bíz meg olyan feladattal, amelyet elvileg az apparátus is elláthatna. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) például valósággal jogi tanácsadókkal bástyázta körül magát. Az utóbbi másfél évben közel 140 milliót költött szakvéleményekre. Érdekes, hogy a szerződéskötésekhez is kapcsolódó jogi útmutatások ellenére az SZDSZ-es tárcát több súlyos elmarasztalás is érte az Állami Számvevőszék részéről. Mellesleg a megbízások nemegyszer baráti kézbe kerültek. Például Dornbach Alajos volt SZDSZ-es képviselő ügyvédi irodája idén közel 20 milliós keretből gazdálkodhat. Ez pont a duplája a tavalyi megbízásnak, múlt évben megközelítőleg tízmilliós kerete volt tanácsadásra az egykori SZDSZ-es politikusnak. Kommunikációs feladatokra szintén komoly összegeket fordít a tárca. Többek között 14,8 millió forinttal honorálták „az IHM napi és heti sajtófigyelése, félévente archívum készítése” elnevezésű projektet.

Ugyancsak 14,2 millió forintot fizetett ki a tárca öthónapnyi munkáért, mely során egy cég „infokommunikációs definíciógyűjteményt” állított öszsze a minisztériumnak. Többek között az IHM programjaival, pályázataival kapcsolatos tájékoztatásra, továbbá hirdetésifelület-vásárlásra 80 millió forintot kapott a Berg Média Budapest Kft. A Havasi Budapest Reklámügynökség Kft. ezenfelül további 32 millióért láthatta el a minisztérium munkájával, pályázatainak népszerűsítésével kapcsolatos feladatokat. Az „IHM kommunikációs és PR-iroda kommunikációs feladatokkal kapcsolatos tanácsadására” egy év alatt további 5,9 millió forintot költött. A tárcának egyébként van kommunikációval foglalkozó sajtóosztálya. A listán több olyan céget is lehet találni, amelynek bejegyzése nem szerepel az Igazságügyi Minisztérium Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálat nyilvántartásában.

A szintén SZDSZ-es gazdasági tárcánál igen előnyös helyet foglalnak el a megvalósíthatósági tanulmányokra fordított összegek. Például az egyik cég a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei regionális informatikai központ megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére 20 millió forintot kapott. Ezenkívül számos hasonló megbízással találkozunk, ezek közül van, amelyik közel 24 milliós megbízásról szól. Az oktatási tárcánál a reklámokra fordítanak komoly öszszegeket, a minisztérium munkájának ismertetésére 33 milliárd forintért vásárol médiafelületet egy cég. Itt is lehet baráti szálra bukkanni. Az SZDSZ honlapját készítő cég korábbi tulajdonosa most tanácsadóként tűnt fel a minisztériumnál. Munkáját évente közel hétmillió forinttal honorálja a tárca. De a Belügyminisztériumnál  (BM) is több olyan szakértő vagy tanácsadó tevékenykedik, akit olyan feladatra szerződtettek, amelynek elvégzésére a tárcánál külön főosztály vagy akár helyettes államtitkárság van. Az origo internetes újság korábban arról is beszámolt, hogy a legdrágább BM-szakértő napi 50 ezer forintért (éves szinten mintegy 12 millióért) ad telekommunikációs és informatikai tanácsokat a minisztériumnak. A BM ugyanakkor fenntart egy informatikai főosztályt is. Havi bruttó 250 ezer forintért dolgozik a miniszteri kabinetnek egy szakértő. A dolga az, hogy kapcsolatot tartson a közlekedésrendészeti rendőri szervekkel. A minisztériumban ugyanakkor a rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkárnak a 29/2002. (BK 21.) BM-utasítás szerinti feladata, hogy közreműködjön – többek között – a rendőrség felügyeletében, tevékenysége értékelésében-elemzésében. Van olyan tanácsadója a miniszternek, a politikai és a közigazgatási államtitkárnak is, aki havi 500, 416, illetve 250 ezerért dolgozik, de a megbízás tárgyából az nem derül ki, hogy mit is kell csinálnia konkrétan a pénzéért, csak az, hogy tanácsadóként szerződtették. Számos ügyvédi iroda is kapott megbízást szerződések elkészítésére, jogi képviseletre havi 125 és 375 ezer forint közötti összegért.

A BM-ben ugyanakkor működik egy peres és szerződés-előkészítő képviseleti iroda, amelynek feladata hasonló, mint a megbízott ügyvédeké. A tárcánál foglalkoztatnak egy kormánypárti politikust, Wiener György MSZP-s országgyűlési képviselőt. Az ő tanácsaira havi 150 ezerért számít a tárca. Egyébként 2003-ban már volt példa hasonló esetre. Csiha Judit MSZP-s képviselő havi százezer forintot kapott a Lamperth Mónikának nyújtott politikai tanácsadásért, és korábban a szintén szocialista Gál Zoltán is kapott pénzt a belügyi tárcától ugyanezért. A többi minisztériumnál nagyrészt fejlesztési beruházásokkal találkozhatunk. A honvédelmi tárcánál nem tudtak felvilágosítást adni, hogy menynyi ötmillió forintnál nagyobb olyan szerződést kötöttek, amelyet nyilvánosságra kellene hozniuk. Az agrártárcának nem voltak hasonló szerződései – mondta a sajtószóvivő. A Kolber István vezette fejlesztési tárca nélküli minisztérium költekezéséről szintén nem tudtunk információt gyűjteni. A minisztériumnak ugyanis még saját honlapja sincs.

Újságcikkterveket is készíttet a MeH

A Miniszterelnöki Hivatal ebben az évben összesen harminchét személlyel és céggel kötött szerződést a legkülönfélébb munkákra. Legalábbis erről tanúskodik az ötoldalas anyag, amely a kancellária honlapján mindenki számára elérhető. Kommunikációs és PR-feladatokra e szerint hat céget is felkért a hivatal. Az Angster Bt. például „kommunikációs terveket, sajtóhírterveket, újságcikk-terveket és a sajtóban megjelenésre kerülő egyéb tervek szakmai véleményezését” végzi havi közel félmillió forintért. A cég tulajdonosával, Angster Lászlóval az év végéig kötöttek megbízási szerződést. „Hivatali vezetőknek adunk tanácsot, ügynökségekkel tartjuk a kapcsolatot, felelősek vagyunk a kormányzati arculatért” – mondja a tulajdonos. Készítettek filmet az ösztöndíjprogramról, és most éppen egy lakótelep-felújításról szóló kampányt forgatnak.

Az ugyanúgy havi 480 ezer forintért szintén kommunikációs feladatokat ellátó Flatsell Kft. a „miniszterelnök sajtó- és médiaszerepléseivel kapcsolatos PR-tanácsadásra” szerződött. A „nagyobb falatok” között a Young and Rubicam Kft.-nek keretszerződése van, s összesen akár nettó kettőszázhúszmillió forintot is kaphat 2006. június 30-áig reklám- és kreatív feladatokért, filmek gyártásáért és rendezvényszervezésért. A kancelláriával szerződött kommunikációs cégeknek így összesen és maximálisan 1 milliárd 127 millió 200 ezer forint jár 2005-ben.

Az interneten is letölthető lista alapján László Bolgár kormányszóvivő szerződése december 31-éig szól, s ezért havi bruttó 850 ezer forintos juttatás jár neki. Megkeresésünkre azt mondta, nem számláz a kancelláriának, hanem megbízási szerződése van az év végéig. Ha január elsejétől is marad a poszton, úgy a szerződését természetesen meghosszabbítják. A Miniszterelnöki Hivatal emellett olyan „külsőst” is alkalmaz, akinek a magyar lakosság közigazgatási ügyintézéséről alkotott képével, illetve a változtatási igényeivel kapcsolatos közvéleménykutatás elkészítése a feladata – közel öt és fél millió forintért. Emellett többek között három ügyvédi iroda is rendszeresen számláz a kancelláriának.

Az ugyanúgy havi 480 ezer forintért szintén kommunikációs feladatokat ellátó Flatsell Kft. a „miniszterelnök sajtó- és médiaszerepléseivel kapcsolatos PR-tanácsadásra” szerződött. A „nagyobb falatok” között a Young and Rubicam Kft.-nek keretszerződése van, s összesen akár nettó kettőszázhúszmillió forintot is kaphat 2006. június 30-áig reklám- és kreatív feladatokért, filmek gyártásáért és rendezvényszervezésért. A kancelláriával szerződött kommunikációs cégeknek így összesen és maximálisan 1 milliárd 127 millió 200 ezer forint jár 2005-ben.

Az interneten is letölthető lista alapján László Bolgár kormányszóvivő szerződése december 31-éig szól, s ezért havi bruttó 850 ezer forintos juttatás jár neki. Megkeresésünkre azt mondta, nem számláz a kancelláriának, hanem megbízási szerződése van az év végéig. Ha január elsejétől is marad a poszton, úgy a szerződését természetesen meghosszabbítják. A Miniszterelnöki Hivatal emellett olyan „külsőst” is alkalmaz, akinek a magyar lakosság közigazgatási ügyintézéséről alkotott képével, illetve a változtatási igényeivel kapcsolatos közvéleménykutatás elkészítése a feladata – közel öt és fél millió forintért. Emellett többek között három ügyvédi iroda is rendszeresen számláz a kancelláriának. A Fészekrakó program működése a gyakorlatban és a hozzá kapcsolódó plakát. A program kommunikációját is külső cég végezte kormánymegrendelés alapján. A kommunikációt általában beszállítók végzik. Fotó: Riskó Gáspár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!