Hírek

2005.09.19. 00:00

Az ellentétek mégsem vonzzák egymást

Hányszor, de hányszor hangzik el az ősrégi közhely, ha két ember furcsa barátságáról vagy szerelméről esik szó: az ellentétek vonzzák egymást. A legújabb kutatások azonban korántsem támasztják alá e divatos nézetet. Legfőképpen a genetikai vizsgálatok cáfolják, hogy merőben különböző emberek különösképpen jól éreznék magukat egymás társaságában.

T. Sz.

A Nyugat-Ontariói Egyetem pszichológusa, J. Philippe Rushton húsz éve kutatja a barátságok lélektanát, teljes meggyőződéssel állítja, hogy az ellenétek nem vonzzák egymást, az emberek a magukfajtákat kedvelik. Legutóbb ezerötszáz önkéntesnek osztottak ki kérdőíveket, hogy újból végére járjanak a dolognak. Újfent kiderült, hogy az emberek olyan barátot vagy társat választanak maguknak, aki nagyon hasonló hozzájuk. Azok az emberek kedvelik egymást, akiknek öröklött tulajdonságai jóformán megegyeznek, akik hasonló génkészletet hordoznak. Persze nem csupán a gének döntenek, számos egyéb tényező is közrejátszik. Az emberek nem tehetetlen bábok a gének „kezében”. Rushton szerint a gének egyharmadrészt határozzák meg az emberek kötődéseit. Ám ez sokat számít. Az amerikai kutató a gének befolyását egy éles fütty erősségéhez hasonlítja.

Érdekes megfigyelés, hogy a vizsgált házastársak középső ujja majdnem ugyanolyan hosszú volt. Korábban csak arról tudtak a tudósok, hogy a középső ujj hossza vagy például az olvasás szeretete genetikailag öröklődik. A párválasztásban azonban van egy nagy hajtóerő. A kutatók szerint azért a genetikailag hasonlókhoz vonzódnak az emberek, mert így remélhetik a rájuk jellemző génkészlet öröklődését. A tudósok úgy vélik, minden emberben öntudatlanul munkál a vágy, hogy génjeit továbbadja. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden férfi önmagát szeretné feleségül venni, vagy minden nő legszívesebben önmagához menne feleségül. Az egyik kutatás során az önkénteseknek olyan képeket mutattak, amelyeken önmagukat láthatták, de az ellenkező nem képviselőjévé változtatva. Egyértelmű volt a vonzalom az efféle képek iránt, éles ellentétben azokkal a képekkel, amelyek egy-egy hírességre emlékeztettek. Egyelőre tarja magát az ellentétek vonzalmáról szóló nézet, hiába halmozódott fel számos genetikai cáfolat. Két ember között lehetnek ellenétek egy-két mozzanatban, de egészében véve a hasonlóság a meghatározó mind a barátkozásban, mind pedig a párválasztásban.

T. Sz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!