Hírek

2005.09.21. 00:00

Az istenek kedvelt itala a sör

Ki gondolta volna, hogy a sörcsapolás is komoly szakma. Akárki nem állhat be a söntésbe. Talán ezért is rendeznek időről időre profi sörcsapolóversenyeket.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az egyik versenyző, Hegyvári Henrik az utolsó simításokat végzi a felszolgálás előtt. A habkéssel dolgozik.
[/caption]Az igazi sörösök biztosan tudják, hogy a csapolás bizony ceremónia. A tegnapi versenyen a vetélkedőknek a pult mögé kellett állniuk, és négy kitételnek kellett megfelelniük. Elsőként, hogyan veszi fel a kedves vendégtől a rendelést. A pult mögötti tevekenységet is figyelték az ítészek, valamint, hogy a kiszolgálás miként történik. Na és persze azt, mindezt mennyi idő alatt hajtják végre. Hogyan is kezdődik a ceremónia? A csapos a poharat vagy korsót kétszer is kimossa, de úgy, hogy csak a talpát fogja. Csak kívülről, de gyors mozdulatokkal tisztára, szárazra törli. Belül a pohárnak vizesnek kell maradnia. Miért? Nos, a hozzáértők azt mondják, hamarabb távozik a sörből a szén-dioxid. Mi több, amikor megtelik a pohár, habkéssel le kell fejezni a felesleges habot, attól is gyorsabb a gáz távozása. Miért jó ez? – kérdezhetik. A sörfogyasztóknak ettől az akciótól kevesebbszer kell felkeresniük a mellékhelyiséget – állítják a szakértők. Persze az sem mindegy, hogy a csapos milyen szögben tartja a csap alá a poharat, mert annak is megvan a technikája. Ugyanis szinte csak egyujjnyi hab kerülhet az ital tetejére. Azt  is mondják, az Istenek kevelt itala a ser.  No meg azt is, hogy a sör nem más, mint folyékony kenyér. Vagyis kicsit szaporítja az ivók súlyát. Az igazi, ínyenc  sörfogyasztók márkákra esküsznek. Nemcsak felhajtják a hűs itókát, hanem érzik a zamatát is. Belegondolva összerázkodhatunk, hogy néhány hazai kocsmában miként mérik a sört. A korsók órák hosszat lefordítva várják, szinte bepárásodva a melegtől, hogy beléjük kerüljön a nagy habbal felszolgált, különben finom ital.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!