Hírek

2005.09.28. 00:00

Az ördög a részletekben

Tibay Gábor

A Pénzügyminisztérium előtt tüntettünk egy barátommal 95 márciusában, verőfényes tavaszi napon, a szivaradó bevezetése mellett, és nem utolsósorban a tandíj ellen. Tudják: a démoni Bokros Lajos „jéghideg, nemzetrontó” kezével akkor éppen az egyetemisták torkát markolászta, zsebünkben pedig könyékig turkált az állam, a disznófejű nagyúr. A költségtérítéses tömegképzés előtti években jártunk, a mindenkire egyformán érvényes felsőoktatási tandíj bevezetése idején.

Barátom éppen azt fejtegette, az egyetemre nem könnyű az út, jogunk van ingyen tanulni, pláne, hogy a felvételikor még szó sem volt a sarcról. Puszta opportunizmusból is igazat adtam neki, arról nem beszélve, hogy húszévesen mindenki forradalmár. Akkor még nem tudtuk, hogy mi jön. Tíz év elteltével azonban a tandíjon már senki nem lepődik meg. Az egyetemisták többsége eleve költségtérítéses képzésre jár, a felvételi tájékoztatók vastagra híztak és követhetetlenek, de az azért nagyjából kiderül belőlük, milyen képzésekért kell fizetni és melyekért nem. Az pedig már csak a falak között derül ki, hogy a finanszírozott képzés ugyan ingyenes, ám mégsem az: van, aki hozzájárulásként, mások fejlesztési díjként, különeljárási díjként, esetleg vizsgadíjként gyarapítják az egyetemi számlákat.

Persze bizonyára minden forintnak van helye az egyetemeken, mégis ismételten ajánljuk az intézmények figyelmébe: a finanszírozott képzéseken résztvevőket ingyenes oktatásra vették fel.  Az „államilag finanszírozott képzés” szókapcsolat pedig azt jelenti: a hallgatónak nem kell fizetni érte, mert az állam állja a képzés díját. Amíg pedig így van, minden különdíj szimpla lehúzás, játék a szabályzat betűivel, a hallgatókat megfejő manőver. Bokros alatt jobb volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!