Hírek

2005.09.05. 00:00

Blair papája Downing streeti levelet kapott

Gy. Z.

Leo Blair életében az egyik legboldogabb pillanat lehetett, amikor Tony fia 1997-ben Nagy-Britannia miniszterelnöke lett. Azonnal papírt és tollat ragadott, hogy megírja neki, mennyire büszke rá, minden jót kívánt új hivatalához, a levelet aláírta – „a téged szerető Pa” –, és elküldte a Downing Street 10-be, ahol a kormányfő rezideál.
Ott aztán – így emlékezik Tim Allen egykori kormánytanácsadó – a jókívánságok soha nem jutottak el a címzetthez. A leveleket, amelyeket a Downing Streetre kézbesítenek, Allen szavai szerint három részre osztják: amelyeket a miniszterelnöknek feltétlenül látnia kell; amelyek valamilyen feladatot adnak az iroda munkatársainak; s végül amelyek „őrült emberektől származó, kézzel írt firkálmányok, amelyeket nagy fenntartással kell fogadni”.
„Valaki futó pillantást vet ezekre a levelekre, majd elhajítja őket” – magyarázza az egykori bennfentes. A britek természetesen ragaszkodnak évszázadok alatt kialakult hagyományaikhoz, így természetesen ezúttal sem szakítottak megrögzött szokásukkal. A Sunday Times-ban megjelent leleplezés szerint Leo Blair levele sem kerülhette el a sorsát. Mint megannyi társa, a személyes hangú, kézírásos levél a szemétkosárban landolt, de mert a bürokrácia a szigetországban is bürokrácia, Blair most nyolcvankét éves papája, Leo egy héttel később mégis kapott választ a Downing Streetről. „Kedves Mr. Pa! – így a megszólítás. – Sajnálattal közöljük, hogy nem tudjuk javaslatát elfogadni. Azt tanácsoljuk Önnek, hogy forduljon lakóhelye képviselőjéhez, vagy keresse föl a polgármester irodáját.”  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!