Hírek

2005.09.29. 00:00

Buda utcáin román autóval járőröznek az egyenruhások

A patyolattiszta Dacia Logan indulásra készen pihen a parkolóban. Fényhíd, valamint a jól ismert „Szolgálunk és védünk” matrica azonban jelzi, hogy nem civil gépjárműről van szó. A robusztus autó a II. Kerületi Rendőrkapitányság tulajdona, amivel egy hónapja járőröznek Rózsadomb utcáin.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az autó jól felszerelt, gyors és kényelmes – mondják a járőrök
[/caption]– Minden reggel eligazítással kezdődik. Ilyenkor járőrútvonalakra osztják fel a kerületet. Ezen járunk körbe-körbe, nyugodtabb napokon akár száz kilométert is megteszünk – mondja Csengeri László törzsőrmester.

A hetvenöt lóerős Renault-motorral hajtott rendőrautó sofőrje szerint a strapabíró Dacia üldözésre természetesen nem alkalmas, de követési feladatokra nyugodt szívvel bevethető. Ilyen irányú tapasztalatokról egyelőre ugyan még nem tudott beszámolni nekünk a járőr páros, de egyéb intézkedésekből akad bőven mindennap. – Közúti balesetekhez, családi botrányokhoz, engedély nélküli árusításokhoz szoktunk kimenni. A járőrözés legfontosabb célja azonban a megelőzés. Ugyanis visszatart a bűncselekmények elkövetésétől, ha a rendőrség állandóan jelen van az utcákon – mondja Vass Anita törzsőrmester, mielőtt rádión bejelentkezne a kapitányságra. És ez a legfontosabb eszköz az egyébként rendkívül puritán stílusban felszerelt kocsiban. Állandó kapcsolatot biztosít az ügyeletes tiszttel, a szomszédos kapitányságokkalz, valamint a többi járőrautóval is.

Az autó hetvenöt lóerős, robusztus és strapabíró. Vagyis jó.

– Nem száguldozunk az utakon, ez a kocsi nem üldözésre való. Rádión segítséget kérünk, hiszen csapatmunkában dolgozunk. Megmondjuk, merre halad az adott autó, és bekerítéssel próbáljuk megállítani – mondja a páros férfi tagja. Az így előállított személyt az anyósülés mögé ültetik, és hátraül mellé az egyik rendőr. Fő szabály, hogy a sofőr mögött mindig kolléga ül, valamint a kocsiban helyet foglaló bűnözők száma mindig kevesebb a jelen lévő rendőrökénél.

Tegnap elkísértük a rendőröket. A budai kerületben kijelölt járőrözési útvonalon megtett kör alatt rendkívüli esemény nem történt. Hacsak azt nem minősítjük annak, hogy a Moszkva téren a járőrautó kicsit nekikoccant az előtte piros lámpánál álló Suzukiba. Szerencsére komolyabb sérülést egyik jármű sem szenvedett, csak a rendszámtáblák értek össze. Ez legyen a II. kerületi rendőrség legnagyobb problémája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!