Hírek

2005.09.16. 00:00

Budapesten nyomoz az FBI

Tetten értek egy profi hamisítópárost a XVI. kerületben. Az FBI ügynökei is beszállnak a vizsgálatba, hiszen a hamis USA-vízumokat terroristák is használhatják.

Szemán László

Az eddigi adatok szerint immár másfél éve működött az az okmányhamisító-műhely, amire állampolgári bejelentés alapján szerdán csaptak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei. Tudvalevő, hogy állampolgári bejelentésre általában akkor hivatkoznak a hatóságok, ha például operatív nyomozás során jutottak el a bűnelkövetőkhöz  vagy informátoruk személyét akarják megvédeni az esetleges bosszútól. A nyomozók akkor rontottak be a XVI. kerületi családi ház erre kialakított helyiségébe, amikor ott két 30 év körüli magyar fiatalember számítógépekkel éppen útlevélbe ragasztható amerikai vízumokat gyártott.

– A műhelyben gyakorlatilag a Magyarországon forgalom lévő valamennyi okmányt hamisították számítógépes úton. Biankó érettségi bizonyítványokat éppúgy találtunk, mint építészmérnöki diplomát, útleveleket vagy éppen rendőrigazolványt. A kitöltött iratokból leszűrhető, hogy az egész országban terjesztették a hamisítványokat, Kecskeméttől Sopronon át Debrecenig.

A beszerzett hivatalos iratokat beszkennelték, majd a megfelelő forma kialakítása után kinyomtatták. Lefoglaltunk néhány ezer darab olyan plexilapot is, amelyekre jogosítványt vagy lakcímbejelentőt készítettek. A szakértő előzetes véleménye szerint a hamisítványok már-már tökéletesek voltak. A hamisítók fél év múlva már profi munkát tudtak volna készíteni – mondta el Mihály Csaba százados, az NNI Különleges Ügyek Osztályának helyettes vezetője. Hozzátette: a két hamisítón kívül elfogtak egy harmadik férfit is, aki éppen két kitöltetlen érettségi bizonyítványt vett át.

– Vizsgálnunk kell, hogy az okmányhamisító-műhely mely szervezett bűnözői csoporthoz tartozott. Felvettük a kapcsolatot a külföldi partnerszolgálatokkal is, mivel több ország hamis okmányait is megtaláltuk. A vizsgálatba bevonjuk régiós kirendeltségeinket is, hiszen vélhetően több ezer hamis okmányt már felhasználtak. A munkahelyek vezetői nem szokták visszaellenőrizni az iskolában, hogy a náluk felvételre jelentkező orvos, hentes vagy mérnök valóban elvégezte-e azt az iskolát, amelynek diplomáját bemutatta – mondta az NNI Bűnszervezetek Osztályának vezetője, Orosz István. Az alezredes lapunk kérdésére kijelentette: az FBI-nak nem volt köze az akcióhoz, ám éppen az USA-vízumok miatt be kell kapcsolódniuk a vizsgálatba. Ismert, hogy 2000-től Magyarországon dolgozik egy FBI-ügynökökből álló különleges csoport. Feladatuk elsősorban a volt szovjet utódállamokból terjeszkedő nemzetközi maffia elleni fellépés, ám 2001, a New York-i támadás óta előtérbe került számukra a terrorizmus elleni fellépés is.

Bár egyelőre nincs adat rá, de nem is zárható ki, hogy a hamis amerikai vízumokat éppen a migránsok között megbújt terroristagyanús elemek próbálták meg felhasználni. Az eddigi adatok szerint a most lebukott hamisítók 50-100 ezer forintért adták a hamisítványok darabját, azok fajtájától és a vevő személyétől függően. A gyanúsítottakat egyébként mindössze három évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. Más kérdés, hogy bizonyítható-e a szervezett tevékenység, mert egy maffia tagjaiként jóval többet kaphatnak. A nyomozók felhívták a figyelmet arra, hogy a hamis okmányok felhasználóit éppúgy felelősségre vonják, mint a készítőket.

Rendszerint újak állnak az elfogottak helyére

Az NNI jogelődje 2003. szeptember 15-én számolt be egy okmányokat ipari méretekben hamisító budapesti férfi elfogásáról. Az újpesti „ezermesternél” kétezer általános, közép- és főiskolai, egyetemi bizonyítványt, diplomát, adókártyát, rendőrigazolványt, jogosítványt, nyelvvizsga-bizonyítványt foglaltak le. Sőt még texasi, illetve finn és szlovák okmányok is előkerültek. A BRFK 2004. március 17-én iskolai bizonyítványokra szakosodott háromtagú hamisítócsapatot fogott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!