Hírek

2005.09.07. 00:00

Demszky rendet tenne a budapestiek fejében

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="126"] Demszky megmutatta a zacskót
[/caption]– Ahhoz, hogy rendet tegyünk az utcákon, előbb rendet kell tenni a fejekben! Budapest utcáin naponta negyven tonna kutyaürülék keletkezik. Kampányunk célja, hogy megváltoztassuk az ebtartás szokásait. Aki nem takarítja el a kutyapiszkot, az szégyellje magát – mondta Demszky Gábor az „Élhető város” – Kulturált Ebtartás Program 2005 tegnapi meghirdetésekor. Budapest főpolgármestere elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat évente öt–hat milliárd forintot költ a kezelésébe tartozó közterületek tisztítására, a járdák takarítása azonban a háztulajdonosok feladata.

"A lakosság elégedettsége és az idegenforgalom is függ attól, hogy milyen kép fogadja az embert, amikor kilép a főváros utcáira."

Demszky Gábor szerint elfogadhatatlan, hogy a kutyatartók számára az állat iránti szeretet kimerül a sétáltatásban, a hátrahagyott végtermékkel azonban a legtöbben nem törődnek. – Jogos az „ebtelen” többség felháborodása, hogy miért költjük az adóforintokat a kutyások hanyagságára. Remélem, néhány éven belül már nyoma sem lesz  a problémának. Ehhez gyökeres szemléletváltásra van szükség – folytatta a városvezető. Ezt a célt két módszer segítségével próbálja elérni a fővárosi önkormányzat. Egyrészt figyelemfelkeltő táblákat helyeznek el Budapest terein, amelyeken ebürülékkel bepiszkolt cipőtalpak demonstrálnak. Másrészt a közterület-felügyelet munkatársai ingyenes kutyagumigyűjtő zacskókat osztogatnak majd az utcákon. – A kutyapiszok esztétikai és egészségügyi probléma is. Valamint a lakosság elégedettsége és az idegenforgalom is függ attól, hogy milyen kép fogadja az embert, amikor kilép a főváros utcáira. Ezért fontos, hogy mielőbb kialakuljon a társadalmi összefogás – mondta végül Demszky Gábor.  

A kerületek már nyertek

A kerületi önkormányzatok és civil szervezetek összesen több mint 115 millió forintot nyertek el a fővárosi önkormányzat által kiírt pályázaton járdatakarító eszközök beszerzésére. A legsikeresebb pályázónak a II., a VI. és a VII. kerület bizonyult, hiszen mindhárom hivatal húszmillió forint feletti öszszeghez jutott a pályázatok révén. Józsefváros pedig új kutyafuttató kialakításához láthat hozzá. A lipótvárosiak sem panaszkodhatnak, hiszen közel tízmillió forinttal gazdagodott a költségvetésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!